Rusija

Moskva: Ne iznenađuje podrška Berlina Izraelu, nisu se pokajali za Holokaust

Nemci se nisu pokajali zbog svoje prošlosti, a od 2022. se otvoreno zalažu protiv rezolucije koju je predložila Rusija, a koja ima za cilj da se zaustavi ponovno veličanje nacizma i druge vrste diskriminacije
Moskva: Ne iznenađuje podrška Berlina Izraelu, nisu se pokajali za Holokaustwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Rusija nije iznenađena nemačkom odbranom Izraela od optužbi za genocid u Pojasu Gaze, s obzirom na to da je Berlin odbio da prizna krivicu za zločine Trećeg rajha u SSSR-u, rekla je danas Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, komentarišući tužbu koju je Južna Afrika pokrenula protiv izraelskih vlasti zbog napada koji su usledili nakon oktobra prošle godine, a koji traju i danas.

Moskva smatra da je takav stav Nemačke "neprihvatljiv, nemoralan, i nezakonit", ali, dodaje, najviše zabrinjava "oživljavanje nemačkog militarizma usred prihvatanja neonacističkih praksi" u toj zemlji.

"Ovaj trend bi mogao imati izuzetno strašne posledice po sudbinu same Nemačke, ali i Evrope i sveta, s obzirom na kontradiktorno istorijsko iskustvo ove zemlje", upozorava Marija Zaharova.

Kako kaže, to što Nemačka brani Izrael rezultat je "bezuslovne podrške koju Berlin uvek pruža Izraelu, bez obzira na posledice", što se uklapa u pravila Vašingtona i njegovog takozvanog poretka "zasnovanog na pravilima".

"U ovom slučaju, čini se da su nemačke političke elite Izraelu učinile medveđu uslugu. U odgovoru vlade, Berlin se poziva na 'nemačku istoriju i zločine protiv čovečnosti Holokausta', čime sam sebe predstavlja kao 'stručnjaka' za pitanja masovnog istrebljenja. U Nemačkoj su, očigledno, ponovo zaboravili da je holokaust bio progon i masovno istrebljenje predstavnika različitih etničkih i društvenih grupa od strane nacista", poručuje Zaharova.

Podseća i na Berlinsku deklaraciju OEBS-a, kojom je istaknuto još jednom koliko je važno s poštovanjem se odnositi prema svim etničkim i religioznim grupama.

Na osnovu koraka na koje se odlučuje Berlin, može se zaključiti da se Nemci nisu pokajali zbog svoje prošlosti i da, za razliku od onih koji su nakon teških prestupa shvatili svoju krivicu, i zatim krenuli drugačijim putem, Nemačka nije izabrala drugačiji put, već "vrši interakciju sa svojom prošlošću". 

"Ponovo, kao i pre 80 godina, u postupcima zvaničnog Berlina vidimo podelu ljudi po nacionalnoj liniji, koja je podignuta na novi, sofisticiraniji nivo", objašnjava portparolka ministarstva. 

Zaharova dalje navodi nekoliko primera, od kojih je jedan i to što je Nemačka duže vreme unazad bila uzdržana prilikom glasanja o ruskom predlogu rezolucije, usmerenom na borbu protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugu diskriminaciju, a o kojem se glasalo u okviru Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Od 2022. godine, Berlin se, pak, otvoreno zalaže protiv ove rezolucije, čime pokazuje da "osporava predloge da se zaustavi ponovno veličanje nacističkog pokreta i pravdanje bivših članova SS organizacije, uključujući jedinice 'Vafen-SS', koji je Nirnberški tribunal proglasio za krivce", ističe Zaharova.

Dodaje i da se "Nemačka aktivnije od drugih zalaže za odbranu kijevskog režima, koji je veličanje fašističkih kolaboracionista proglasio ključnom komponentom svoje unutrašnje i spoljne politike". 

"Berlin podržava militante koji održavaju neonacističke marševe sa bakljama, veličaju ratne zločince iz Drugog svetskog rata, koriste oznake SS divizija kao obeležja i stavljaju simbole Vermahta na vojnu tehniku koju je isporučio Zapad. On ih sponzoriše i naoružava, organizuje lečenje i na međunarodnoj areni pruža pomoć onima koji namerno ubijaju Ruse, državljane Rusije i ljude koji govore ruski".

Kako navodi u izjavi Zaharova, šokantno je i nečuveno da većinu zločina Trećeg rajha, uključujući istrebljenje 27 miliona građana SSSR-a, nemačke vlasti ne smatraju povodom za pokajanje.

"Naprotiv, Berlin je ponovo utonuo u uništavanje stanovnika tog dela Evrope koji Hitler pre 80 godina nije mogao ni da uništi ni da osvoji. Postavlja se pitanje da li je ranije nemačko pokajanje bilo iskreno i da li su tokom denacifikacije Nemačke postignuti (postavljeni) ciljevi", zaključuje.

image