Rusija

Putin: Jačanje porodice je naš nacionalni prioritet

Dok se u nekim državama odriču porodičnih vrednosti, Rusija ih neguje i oslanja se na njih, istakao je ruski predsednik
Putin: Jačanje porodice je naš nacionalni prioritet© Сергей Карпухин / РИА Новости

Jačanje porodice biće naš nacionalni prioritet u godinama koje su pred nama, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin na ruskom porodičnom forumu "Rođeni-Voljeni" kojim je otvorena godina porodice.

"Danas se u nekim državama ne poštuje institucija porodice, a tradicionalne ljudske vrednosti zamenjuju se pseudovrednostima. Suprotno tome, mi čuvamo i jačamo porodične vrednosti i prenosimo ih novim pokolenjima", poručio je Putin.

Rusija veruje da će tradicionalne vrednosti kao i težnja naroda ka potpunoj slobodi i suverenitetu biti potpora formiranja multipolarnog svetskog poretka, naglasio je.

"Glavni zadatak porodice je rađanje dece, produženje roda, tj. produženje našeg naroda i naše viševekovne istorije. Zato porodica treba da bude u centru državne politike", istakao je Putin.

Napori ruskih vlasti su se isplatili jer je poslednjih godina broj porodica sa troje ili više dece porastao za 26 procenata, a broj dece koja rastu u takvim porodicama je porastao za 30 posto, rekao je predsednik.

Porodica je dom roditelja i predaka, sreća, uzajamna podrška, naglasio je Putin. "Porodica čuva one jednostavne, ali važne istine. One su u savetima očeva i u bezgraničnoj ljubavi majke", rekao je predsednik.

Porodične vrednosti se uče od malih nogu i ne zaboravljaju se nakon odlaska iz roditeljskog doma već ih čovek sa sobom nosi ceo život, naglasio je.

Rusija je jedna velika porodica u kojoj vekovima u miru i slozi žive ljudi raznih nacionalnosti, njihove zajedničke vrednosti Rusiju čine jačom i sposobnom da odoli svim poteškoćama, poručio je i naglasio da svi problemi mogu da se reše kada je tako velika zemlja ujedinjena.

Čestitao je gostima foruma početak godine porodice, u kojoj će, kako je ranije definisano ukazom, mnogi događaji biti posvećeni očuvanju tradicionalnih vrednosti i porodice. To je prirodni nastavak prethodne godine koja je bila povećana učiteljima i nastavnicima.

image