Rusija

Putin dodelio poseban status porodicama sa troje ili više dece

Odluka o posebnom statusu ovih porodica doneta je zbog važne uloge koju porodica ima za razvoj države i društva
Putin dodelio poseban status porodicama sa troje ili više decewww.globallookpress.com © Alexei Druzhinin

Višedetne porodice Rusije dobile su poseban status ukazom koji je potpisao predsednik Rusije Vladimir Putin, a čiji naziv glasi "O merama socijalne podrške višedetnim porodicama".

U tekstu ukaza navodi se da se pod višedetnim porodicama u Rusiji smatraju one koje imaju troje ili više dece.

Odluka o posebnom statusu ovih porodica doneta je zbog "važne uloge koju porodica ima za razvoj države i društva".

Porodice sa troje i više od troje dece dobijaće posebnu podršku od države. Najstarije dete tako će do 18 godine dobijati socijalnu podršku, koja će, u slučaju da se dete redovno školuje u nekoj od obrazovnih institucija, biti produžena do 23. godine.  

Svaki od regiona Ruske Federacije, takođe, ima pravo da ovaj status višedetne porodice dopuni dodatnim merama podrške, ukoliko se proceni da je to neophodno. 

Broj porodica, koje su tokom poslednjih pet godina dobile treće dete, porastao je za 11,5 odsto, rekla je juče zamenica premijera Tatjana Golikova. Broj porodica koje danas imaju troje ili više dece danas u Rusiji iznosi 2,3 miliona.

Broj novorođene dece u zemlji takođe raste, ali, ističe Golikova, bez obzira što je to dobar rezultat, to još nije dovoljno:

"Moramo se postarati da imamo više takvih porodica i da porodice u našoj zemlji žive komforno."

Ova godina, podsetimo, proglašena je i za godinu porodice. To znači da će 2024. biti posvećena očuvanju tradicionalnih vrednosti i porodice.

image