Rusija

Patrušev sa iranskim kolegom: Nastavljamo da jačamo odnose

Iranska delegacija nalazi se u Moskvi, u kojoj je održan sastanak na nivou saveta bezbednosti dve zemlje. Razgovarano je o regionalnoj situaciji i bilateralnoj saradnji Moskve i Teherana, sa posebnim akcentom na novom strateškom sporazumu, koji bi trebalo da bude potpisan u skorije vreme
Patrušev sa iranskim kolegom: Nastavljamo da jačamo odnosewww.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Odnosi Rusije i Irana dostižu nov nivo u svim sferama, rekao je danas sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, koji se u Moskvi sastao sa iranskim kolegom, sekretarom Višeg saveta nacionalne bezbednosti Irana Alijem Ahmadianom.

Patrušev je istakao da su Moskva i Teheran usmereni na praktičnu realizaciju postignutih dogovora i da odnosi dve zemlje nastavljaju da jačaju.

Razgovarano je o "širokom krugu rusko-iranske saradnje u oblasti bezbednosti", a akcenat je stavljen na "saradnji saveta bezbednosti, organa za sprovođenje reda i specijalnih službi dve zemlje", navodi se u saopštenju ruskog Saveta bezbednosti.

Jedna od tema razgovora bio je i novi strateški sporazum o bezbednosti, koji je u pripremi, a koji bi trebalo da bude potpisan u skorije vreme.

"Istaknuto je da će zaključivanje ovog temeljnog dokumenta dati snažan podsticaj daljem širenju obostrano korisne saradnje u svim oblastima", objašnjava Moskva. 

Bilo je reči i o globalnim i regionalnim tendencijama i predstojećim bilateralnim i multilateralnim susretima saveta bezbednosti dve države za ovu godinu, prenose "RIA Novosti". 

"Posebna pažnja posvećena je borbi protiv terorizma, pitanjima informacione bezbednosti, problemima obezbeđivanja ekonomske bezbednosti Rusije i Irana u kontekstu sankcionih pritisaka zapadnih zemalja, kao i suprotstavljanju 'obojenim revolucijama' i mešanju u unutrašnje stvari suverenih država".

Podsetimo, dve zemlje su krajem prošle godine potpisale i novi Sporazuma o saradnji u sferi informacione bezbednosti, a malo pre toga Moskvu je posetio i lider Irana Ebrahim Raisi, koji je tom prilikom razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. 

Početkom decembra potpisana je i  Deklaracija o borbi protiv sankcija i drugih jednostranih mera, do čega je, kako je to objasnio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, došlo zbog toga što su SAD i njihovi saveznici diplomatiju zamenili nezakonitim sankcionim merama. 

Moskva je u redovnom kontaktu sa Iranom i zbog aktuelne krize koja je pogodila Bliski istok, a koja se od Pojasa Gaze proširila proširila i na druga mesta u regionu.

Današnji sastanak održan je u atmosferi zapadnih optužbi na račun Teherana da potpiruje vatru, budući da sukob na Bliskom istoku ne jenjava jer jemenski Huti i dalje napadaju američke i izraelske brodove u Crvenom moru, kao i pokret Hezbolah iz Libana koji deluje na severu Izraela. Oba pokreta Zapad dovodi u vezu sa Iranom, ali zvanični Teheran je demantovao umešanost u ove napade.

image