Ekonomija

Iranska centralna banka: Teheran i Moskva potpuno napustili SVIFT

Banke Ruske Federacije i Irana mogu direktno da obavljaju transakcije, kaže zamenik šefa Centralne banke Irana za međunarodne poslove Mohsen Karimi
Iranska centralna banka: Teheran i Moskva potpuno napustili SVIFT© John Moore/Getty Images

Rusija i Iran povezali su svoje sisteme za razmenu finansijskih poruka, tako da sada njihove banke mogu direktno da obavljaju transakcije, izjavio je zamenik šefa Centralne banke Irana za međunarodne poslove Mohsen Karimi, prenose "RIA Novosti".

"Povezali smo sisteme prenosa finansijskih poruka između dveju zemalja. To znači da bankama više nije potrebna Švajcarska za međusobnu komunikaciju i poslovne banke obe zemlje mogu da uspostave posrednika. Izvoznik može da otvori ruskoj strani račun u rijalima i da od njega dobije novac od ruskih banaka u Iranu", kazao je Karimi.

Zamenik šefa iranske centralne banke je takođe naglasio da izvoznici obe zemlje mogu da obavljaju transakcije u svojim nacionalnim valutama.

Dan ranije, Hosein Ajvazlu, član izvršnog odbora Nacionalnog fonda za razvoj Irana, rekao je da nacionalni fondovi Rusije i Irana planiraju da stvore zajedničke investicione komitete za realizaciju različitih projekata u oblasti nafte i gasa, petrohemije, farmaceutske industrije i niz drugih oblasti.

Šef Centralne banke Irana Mohamed Farzin rekao je krajem decembra da će valutni sporazum između Irana i Rusije, koji će omogućiti trgovanje u rubljama i rijalima, biti potpisan u prvom kvartalu 2024. godine.

Poslednje nedelje 2023. godine, Farzin je boravio u dvodnevnoj poseti Moskvi gde se sastao sa šeficom Banke Rusije Elvirom Nabiulinom, sa kojom se dogovorio o otvaranju kreditne linije u iznosu od 6,5 milijardi rubalja (oko 64 miliona evra) za Iran za uvoz neophodne robe iz Rusije.

image