Rusija

Moskva o najvećoj NATO vežbi: Provokacija s ciljem da pogorša situaciju i opravda postojanje Alijanse

Rusija je više puta izjavila da nema planove za napad na zemlje NATO-a. Pre neki dan je to jasno potvrdio i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. Dakle, to što se dešava teško je drugačije nazvati osim šizofrenijom, poručuje portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova
Moskva o najvećoj NATO vežbi: Provokacija s ciljem da pogorša situaciju i opravda postojanje Alijanse© Денис Асланов / Sputnik

Planovi Severnoatlantskog bloka da održi "Steadfast Defender 2024", najveću koalicionu vežbu od Hladnog rata, imaju za cilj da namerno pogoršaju situaciju i povećavaju rizik od vojnih incidenata, koje na kraju mogu dovesti do tragičnih posledica po Evropu, upozorila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Manevri Alijanse su otvoreno provokativni. Nekoliko meseci, grupa od 90.000 vojnika iz 31 zemlje članice NATO-a i Švedske aktivno će delovati u blizini ruskih granica, na teritoriji od Norveške do Rumunije. Taj korak namerno ima za cilj pogoršanje situacije, povećava rizik od vojnih incidenata i na kraju može dovesti do tragičnih posledica po Evropu", kazala je Zaharova na današnjem brifingu.

Ona je istakla da Severnoatlantski blok ne krije da će tokom vežbi uvežbavati zadatke za "odbijanje ruske pretnje", i podsetila na izjavu predsednika vojnog komiteta admirala Rob Bauera da se "Alijansa sprema za sukob sa Rusijom".

"Slični komentari su se više puta čuli i od rukovodstva zemalja NATO-a. Na ovaj način Alijansa pokušava da opravda kako svoje postojanje u očima miliona Evropljana i Amerikanaca, tako i svoju politiku obuzdavanja Rusije, i sumanuto povećanje vojnih izdataka", ocenila je.

Zaharova je dodala da je Rusija više puta izjavila da nema planove za napad na zemlje NATO-a, a da Alijansa to dobro zna.

"Pre neki dan je to jasno potvrdio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, rekavši da Rusija ne predstavlja 'direktnu pretnju zemljama članicama Alijanse'. Dakle, to što se dešava teško je drugačije nazvati osim šizofrenijom", zaključila je Zaharova.

image