Svet

Najavljena najveća vojna vežba NATO-a: Učestvovaće 90.000 vojnika

Učešće će uzeti i Švedska, za koju se očekuje da ove godine postane deo Alijanse
Najavljena najveća vojna vežba NATO-a: Učestvovaće 90.000 vojnika© Omar Marques

U najvećoj vežbi NATO-a, "Stedfast defender 2024" ("Nepokolebljiv branilac"), koja će početi sledeće nedelje i trajati do maja, učestvovaće oko 90.000 vojnika, saopštio je glavnokomandujući snaga NATO-a za Evropu Kris Kavoli.

"Alijansa će pokazati svoju sposobnost da ojača evroatlantske oblasti transatlantskim kretanjem snaga iz Severne Amerike", rekao je američki general novinarima u Briselu posle dvodnevnog sastanka šefova odbrane, preneo je Rojters.

Kavoli je rekao da će to pokazati "naše jedinstvo, našu snagu i našu odlučnost da zaštitimo jedni druge", i najavio da će vojne trupe koje će učestvovati u vežbi, biti iz zemalja NATO saveznika i Švedske, preneo je AP.

Predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer, rekao je da je to "rekordan broj vojnika koji možemo da dovedemo i održimo vežbu u tom obimu, širom alijanse, preko okeana od SAD do Evrope".

Bauer je to opisao kao "veliku promenu" u poređenju sa brojem vojnika koji su učestvovali u vežbi pre samo godinu dana.

Britanski ministar odbrane Grant Šaps rekao je da će vlada u Londonu poslati 20.000 vojnika uz podršku naprednih borbenih aviona, osmatračkih aviona, ratnih brodova i podmornica, od kojih će mnogi biti raspoređeni u istočnoj Evropi od februara do juna.

Vežbe će "pokazati da NATO može da sprovodi i održava složene operacije sa više domena tokom nekoliko meseci, na hiljadama kilometara, od krajnjeg severa do centralne i istočne Evrope, u bilo kojim uslovima", saopštila je organizacija koja ima 31 članicu.

Trupe će se kretati prema i kroz Evropu do kraja maja, u manevru koji NATO opisuje kao "simulirani novi scenario sukoba sa bliskim protivnikom".

Prema novim odbrambenim planovima NATO, njegovi glavni protivnici su Rusija i terorističke organizacije.

Velikom vežbom, biće obeleženo 75 godina Alijanse.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner