Svet

Američki stručnjak za bezbednost upozorava: Oklop NATO vozila preslab za rusku vojsku

Osnovni oklop tenkova iz zemalja članica NATO nije dorastao izazovima u zoni SVO, zbog čega ukrajinske snage pokušavaju da improvizuju ugradnjom dodatnih reaktivnih ploča
Američki stručnjak za bezbednost upozorava: Oklop NATO vozila preslab za rusku vojskuwww.globallookpress.com © Alexander Welscher/dpa

Jedinice ruske vojske raspoređene u zoni SVO više puta su pokazale sposobnost i veštinu pri uništavanju i onesposobljavanju nekih od najboljih tenkova i drugih oklopnih vozila iz NATO zemalja.

Prema mišljenju Stivena Brajana, stručnjaka za bezbednost, oružane snage u okviru NATO imaju ogroman problem kada je u pitanju oklop njihovih vozila, budući da ona nisu ustanju da prežive susret sa ruskom vojskom, prenosi "Ejža tajms".

"Za prevazilaženje ovog problema biće potrebne decenije", ocenjuje Brajan i dodaje da "NATO nema dovoljan broj tenkova, niti logistiku neophodnu za podršku istih, pogotovo u poređenju sa savremenim kopnenim snagama RF."

To potvrđuje i katastrofalan učinak nemačkih tenkova "leopard 2", uprkos pokušajima ukrajinskih snaga da nadomeste neke od njihovih nedostataka, što je na kraju dovelo do toga da Ukrajina trenutno više nema nijedan operativan tenk ovog tipa.

Većina pokvarenih ili oštećenih nemačkih tenkova poslata je u Estoniju radi popravke, međutim ova država nema dovoljno rezervnih delova, naveo je Brajan. Zbog toga, ali i zbog preporuke savetnika iz SAD da neće preživeti i da bi njihovo uništenje umanjilo ugled SAD, američki "abramsi" i dalje nisu raspoređeni na frontu.

Stoga Ukrajinci intenzivno rade na opremanju američkih tenkova sovjetskim eksplozivno-reaktivnim oklopom (ERO) i kavezima za zaštitu od napada odozgo.

ERO je vrsta dodatnog oklopa napravljenog da smanji probojnu moć tandem-kumulativne bojeve glave, prisutne kod gotovo svih protivoklopnih sistema današnjice. 

Brajan primećuje da "ni "abrams", ni "leopard 2" nemaju eksplozivno-reaktivni oklop (ERO) jer se  smatralo da njihov osnovni oklop pruža zaštitu od savremenih protivoklopnih sistema, poput "korneta", koji takođe koristi tandem-kumulativnu bojevu glavu". Međutim, dodaje da je "kornet" dizajniran tako da savlada ERO.

Podsećanja radi, pre "abramsa", ukrajinski tenkisti postavljali su ploče ERO prve generacije "kontakt 1" i na "leoparde", ali to nije dalo gotovo nikakve rezultate, budući da je reč o reaktivnom oklopu konstruisanom osamdesetih godina.

image