Rusija

Šojgu proverio izgradnju novih laboratorija povezanih sa biološkom bezbednošću

Ministar odbrane Rusije posetio je nekoliko istraživačkih laboratorija u blizini Moskve koje su u fazi izgradnje
Šojgu proverio izgradnju novih laboratorija povezanih sa biološkom bezbednošćuwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu danas je posetio objekte za vršenje eksperimenata Ministarstva odbrane Rusije u moskovskoj oblasti i proverio rad na njihovoj modernizaciji. U pitanju su objekti 48. Centralnog naučno-istraživačkog instituta MO Rusije.

Prema rečima načelnika snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igora Kirilova, u toku je izgradnja dva nova objekta u kojima će se vršiti eksperimenti povezani sa biološkom bezbednošću.

Nove laboratorije omogućiće "otkrivanje pretnji biološkog karaktera u najkraćem roku", a u njima će se, takođe, proizvoditi profilaktička sredstva, uključujući vakcine i vršiti provera njihove efikasnosti.

Laboratorija će učestvovati i u "međunarodnim istraživanjima o verovatnoj upotrebi bioloških agenasa", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kao jedan od praktičnih rezultata do sada postignutih u toj oblasti navodi se ruska vakcina protiv korona virusa, ali i virusa ebole, univerzalna vakcina protiv gripa i bliskoistočnog respiratornog sindroma MERS.

Ruski ministar odbrane saznao je i kako teče razvoj druge infrastrukture, a pripadnici vojnih struktura otkrili su i da je, kao rezultat usavršavanja istraživačke baze objekata jednog drugog, 12. Centralnog naučno-istraživačkog instituta MO Rusije višestruko povećan broj oružja i specijalne vojne tehnike.

image