Rusija

Zaharova: Amerikanci možda prisluškuju Zelenskog i Zalužnog

SAD dobijaju informacije o poverljivim razgovorima ukrajinskog predsednika i glavnokomandujućeg OSU ili od svedoka, ili od njih samih ili ih prisluškuju, ocenila je zvanična predstavnica ruskog MSP
Zaharova: Amerikanci možda prisluškuju Zelenskog i Zalužnogwww.globallookpress.com © MFA Russia

SAD možda prisluškuju Vladimira Zelenskog i Valerija Zalužnog ili dobijaju informacije o njihovim razgovorima, pritom možda i od njih samih, napisala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegramu

Osvrnula se na tekst "Vašington posta" u kome se navodi da je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Zalužni u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim stavio do znanja da su male šanse da će se posle njegove ostavke situacija na frontu popraviti u korist Ukrajinaca.

Moguće je, kako navodi, nekoliko varijanti. Prva je da su svedoci razgovora preneli Amerikancima detalje razgovora, druga da su učesnici razgovora preneli informacije i treća da Amerikanci prisluškuju učesnike razgovora.

Zbunjujući izveštaji o smenjivanju zvaničnika sa najvišim činovima u ukrajinskoj vojsci koji su se preplitali sa vestima da ipak ostaju na poziciji, ukazuju na paniku koja je zahvatila kijevske vlasti u kontekstu propale kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine i uspešnih akcija ruske vojske na frontu, ocenila je ranije Zaharova, komentarišući totalnu konfuziju u medijima u vezi sa smenom Zalužnog.

Ranije je "Fajnenšel tajms", pozivajući se na osobe upoznate sa situacijom, pisao da je Zelenski 29. januara Zalužnom predložio da pređe na poziciju savetnika ukrajinskih vlasti posle ostavke, dok je "Ekonomist" naveo da je glavnokomandujućem predložena funkcija sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, ali je general odbio.

Taj list je pisao i da je načelniku vojno-obaveštajne službe Ukrajine Kirilu Budanovu bila predložena funkcija glavnokomandujućeg ali je on to dobio u "poslednjem trenutku".

Još jedan pretendent za poziciju glavnokomandujućeg je i komandant Kopnenih snaga Aleksandar Sirski, ako je verovati "Ekonomistu" i "Fajnenšel tajmsu".

Ukaz o razrešenju Zalužnog sa funkcije glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine očekuje se do kraja ove nedelje, javio je Si-En-En, pozivajući se na izvore.

image