Svet

Herš objasnio suštinu sukoba Zelenskog i Zalužnog: Tajni pregovori sa Zapadom?

Zalužni od prošle jeseni nije prestao da direktno ili preko pomoćnika učestvuje u tajnim pregovorima sa američkim o prekidu vatre sa Rusijom, istakao je američki novinar
Herš objasnio suštinu sukoba Zelenskog i Zalužnog: Tajni pregovori sa Zapadom?Getty © Alex Wong

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski želi da smeni Valerija Zalužnog zbog tajnih razgovora koje je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine vodio sa Zapadom o okončanju sukoba sa Rusijom, ukazao je američki novinar Simor Herš u kolumni na platformi "Sabstak" (Substack), pozivajući se na izvore. 

Zalužni od prošle jeseni nije prestao da direktno ili preko pomoćnika učestvuje u tajnim pregovorima sa američkim i drugim zapadnim zvaničnicima o tome kako najbolje postići prekid vatre i dogovoriti se o prekidu sukoba, precizirao je Herš.

"Drama" u Kijevu, kako je ocenio, uplašila je mnoge u Vašingtonu gde se sada razgovara o strategiji za okončanje sukoba "sa ciljem okončanja vojnih operacija i dogovora o finansijskom planu za Ukrajinu".

Takođe, zastoj na bojnom polju za Oružane snage Ukrajine, kako je Zalužni ranije priznao za "Ekonomist", nije do tada razmatran sa Zelenskim, ali su američki zvaničnici već znali da situacija na frontu ne ide u dobrom smeru za ukrajinsku vojsku, dodao je Herš.

Pojedinci u Pentagonu i u obaveštajnoj zajednici dočekali su takvu procenu Zalužnog kao početak neizbežnog procesa ka miru, dodao je on i naglasio da SAD nameravaju da podrže glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine i promovišu reforme u zemlji koje će dovesti do promene vlasti.

Primena nove strategije Vašingtona zahteva "konsultacije i formiranje ključnog patriotskog i realističnog raspoloženja Ukrajinaca", rekao je jedan od sagovornika, koji je želeo da ostane anoniman. Međutim, postoji rizik da će "ukorenjeni, korumpirani paraziti američke politike da upropaste ovaj proces".

Prema rečima američkog novinara, plan su razvili "obaveštajni stručnjaci i vojne birokrate" bez učešća Bele kuće, Stejt departmenta ili Saveta za nacionalnu bezbednost.

Dakle, plan kuju američki i ukrajinski generalštab što podrazumeva investicije iz privatnog sektora, a ne samo vladina sredstva i grantove, naveo je Herš.

Američke obaveštajne službe su svesne da je ukrajinski predsednik korumpiran, istakao je Herš.

Tako je direktor CIA Vilijam Berns tajno doputovao u Kijev da lično upozori da je Vašington svestan toga ali i nezadovoljstva jednog broja podređenih Zelenskom zbog činjenice da njihov šef uzima "preveliki deo ukradenog", dodao je.

image