Rusija

Moskva: Zaporožje pod ruskom kontrolom i pored zone bezbednosti

Uvođenje zone bezbednosti zona u neposrednoj blizini nuklearne elektrane Zaporožje neće promeniti ništa u činjenici da nju kontrolišu ruske snage, rekao je ruski predstavnik u Beču
Moskva: Zaporožje pod ruskom kontrolom i pored zone bezbednostiwww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev/Argumenty i Fakty

Pregovori o stvaranju sigurne zone oko najveće nuklerne elektrane u Evropi, Zaporožje, neće dovesti u pitanje činjenicu da se ona nalazi pod kontrolom ruskih snaga, rekao je danas stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

"Još je rano za diskusiju o okvirima mogućih dogovora o formiranju 'zaštitne zone'. O tome se trenutno pregovara. Ali, mogu sigurno da kažem da predložene mere definitivno neće dovesti u pitanje rusku kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporožje", poručio je Uljanov. 

Da bi došlo do konstruktivnog rešenja, neophodno je da se ukrajinska strana zaista uključi u čitav proces, a to se za sada ne dešava, tvrdi Rusija. 

Nedavni napadi ukrajinske vojske na nuklearku ukazuju da je neophodno što pre stvoriti bezbednu zonu oko nje, ali Rusija i Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) ne mogu same da dođu do rešenja. 

Uprkos svim napadima i oštećenjima situacija je, kako kaže Uljanov, ipak bezbedna i za sada nema pretnji od nuklearne katastrofe.

"Ali ako se napadi na nuklearna postrojenja nastave, situacija se može promeniti u bilo kom trenutku", upozorio je ruski zvaničnik. 

image