Rusija

Nariškin: Zapad šalje "specijalnog izaslanika" u Kijev

Ruska Spoljna obaveštajna služba otkrila je da SAD i Velika Britanija nameravaju da pošalju osobu koja će uvek biti u kontaktu sa ukrajinskim rukovodstvom i ukazivati mu na "pravilne" i "nepravilne" korake
Nariškin: Zapad šalje "specijalnog izaslanika" u Kijevwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Zapad planira da pošalje u Ukrajinu "specijalnog izaslanika" kako bi ojačao direktnu spoljnu kontrolu teritorije koju kontroliše kijevski režim, u igri je i Stoltenberg, naveo je direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin, upozorivši da taj plan neće ostvariti želje SAD i Velike Britanije.

Prema informacijama ruske službe, SAD i Velika Britanija ubeđuju druge zemlje G7 da uspostave mesto za osobu koja će, kako se pretpostavlja, uvek moći da stupi u kontakt sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i znati za sve njegove planove.

"Specijalni izaslanik će imati zadatak da obustavlja akcije ukrajinskog rukovodstva koje nisu usaglašene sa Vašingtonom i Londonom, predlažući umesto njih rešenja koja su ispravna, sa stanovišta Anglosaksonaca", naveo je Nariškin u saopštenju službe.

Na ulogu zapadnog "poltrona" u Ukrajinu pretenduje veliki broj rusofobično nastrojenih američkih i evropskih političara, dodao je Nariškin.

"Među njima se ističe aktuelni generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji bi odmah po završetku aktuelnog mandata u Briselu želeo da ode da čuva red u Kijevu", ukazao je on.

Zapad, dok planira da pošalje "specijalnog izaslanika" u obzir uzima činjenicu da veliki broj Ukrajinaca uviđa da je neminovno da će Moskva ostvariti ciljeve Specijalne vojne operacije, s obzirom da je za ukrajinsku stranu situacija na frontu teška, da postoje poteškoće sa mobilizacijom i da vojna pomoć Zapada kasni, naveo je Nariškin.

Upravo zbog toga Vašington i London strahuju da bi kijevska elita mogla da "igra korak unapred" i pređe na stranu pobednika, pojašnjava Nariškin i dodaje da su takvi strahovi potpuno opravdani.

"Rusija je zabrinuta zbog još jednog grubog pokušaja Zapada da porobi nama blizak ukrajinski narod", istakao je direktor ruske Spoljne obaveštajne službe.

Međutim, postoji velika verovatnoća da slanje "specijalnog izaslanika" u Ukrajinu neće dovesti do rezultata koje žele SAD i Velika Britanija, naglasio je.

Ko god uzme ulogu "specijalnog izaslanika" Zapada neće moći dugo da opstane u kijevskoj močvari međusobne mržnje, intriga, obmana, laskanja i izdaje, naveo je Nariškin.

"Kad se bude spustio na dno, naći će se u toplom društvu ambasadora država G7 u Ukrajini", koji se nisu izborili sa ulogom "kolektivnog poltrona" na ukrajinskom tlu, zaključio je Nariškin.

image