Rusija

Šef ruskih obaveštajaca upozorava: Zapad sprema nove provokacije zbog poraza u Ukrajini

Kriza u Ukrajini, koju je izazvao zapadni blok, daje mnogo primera da su SAD, Velika Britanija i njihovi saveznici spremni da preduzmu najpodlije provokacije kako bi promenili tok događaja u svoju korist, kazao je Sergej Nariškin
Šef ruskih obaveštajaca upozorava: Zapad sprema nove provokacije zbog poraza u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Verovatnoća novih antiruskih provokacija zbog poraza Zapada u Ukrajini je veoma velika, ali od njih ne treba očekivati dugoročni efekat, izjavio je direktor ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin u intervjuu za "RIA Novosti".

"Danas, kada je Zapad poražen na teritoriji Ukrajine, verovatnoća izvođenja raznih provokacija je veoma velika. Međutim, želim da istaknem da je efekat takvih provokacija i njihovo trajanje veoma kratkog veka, tim pre što u našem savremenom svetu svaka tajna informacija, pa i laž, vrlo brzo postaje očigledna", kazao je Nariškin.

Šef ruskih obaveštajaca je istakao da kriza u Ukrajini, koju je izazvao zapadni blok "daje mnogo primera da su SAD, Velika Britanija i njihovi saveznici spremni da preduzmu najpodlije provokacije kako bi promenili tok događaja u svoju korist".

"Setimo se samo obaranja malezijskog 'boinga', kojeg su srušile ukrajinske oružane snage ili gnusne provokacije u Buči, za koju su pokušali da okrive Rusiju. Prisetimo se aprila 2022. godine, kada je izveden raketni napad na železničku stanicu u Kramatorsku, a Zapad je za to odmah okrivio Rusiju, iako je vrlo brzo postalo jasno da ova raketa pripada oružanim snagama Ukrajine", ukazao je.

Nariškin je na sastanku šefova bezbednosnih agencija i obaveštajnih službi zemalja Zajednice Nezavisnih Država (ZND) u Minsku, u decembru 2023, rekao da "kolektivni Zapad, gubeći svoju hegemoniju, juri okolo u besu, kao ranjena životinja, udarajući na sve strane". 

Kako je tada naveo, SAD i njihovi saveznici spremni su da uvuku ostatak sveta u vrtlog istorije, ako ih do tada ne zaustave.

image