Rusija

Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinci obavešteni o letu, oborili avion sa zarobljenicima (VIDEO)

Vojno-transportni avion Il-76 srušio se u Belgorodskoj oblasti, a u avionu se nalazilo 65 zarobljenih pripadnika Oružanih snaga Ukrajine koji su prevoženi u Belgorodsku oblast na razmenu
Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinci obavešteni o letu, oborili avion sa zarobljenicima (VIDEO)www.globallookpress.com © vk.com/newsbelgorod

Nacistički režim u Kijevu srušio je vojno-transportni avion Il-76 u Belgorodskoj oblasti želeći da okrivi Rusiju za likvidaciju ukrajinske vojske, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Kijevski režim je danas u 11.15 izvršio teroristički akt u kojem je oboren ruski vojno-transportni avion koji je leteo na relaciji Čkalovski-Belgorod, namenjen za prevoz ukrajinskog vojnog osoblja na razmenu. Avion su uništile ukrajinske oružane snage iz oblasti Lipci, Harkovska oblast, uz pomoć protivvazdušnog raketnog sistema. Radarska oprema Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije posmatrala je lansiranje dve ukrajinske rakete", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u avionu je bilo šest članova posade, 65 ukrajinskih vojnih lica za razmenu, šest članova posade i tri ruska vojna lica u pratnji, kao i da su svi poginuli.

"Ukrajinsko rukovodstvo je veoma dobro znalo da će, po ustaljenoj praksi, danas ukrajinska vojna lica biti transportovana vojno-transportnim avionima na aerodrom Belgorod radi razmene. Prema ranije postignutom dogovoru, ovaj događaj je trebalo da se održi u popodnevnim časovima na kontrolnom punktu Kolotilovka na rusko-ukrajinskoj granici", naveli su u Ministarstvu.

Ističe se da je nacistički režim u Kijevu preduzeo taj korak, želeći da okrivi Rusiju za uništenje ukrajinske vojske.

"Izvršavajući ovaj teroristički napad, ukrajinsko rukovodstvo je pokazalo svoje pravo lice – zanemarilo je živote svojih građana", zaključili su.

Ukrajinski mediji, među kojima su "RBC-Ukrajina" i "Ukrajinska pravda" prenose da su Oružane snage Ukrajine oborile Il-76, koji se srušio u Belgorodskoj oblasti, pozivajući se na Odbrambene snage.

Kako se pretpostavlja, naredba je stigla iz kabineta predsednika Ukrajine. U međuvremenu, ukrajinsko Ministarstvo odbrane odbilo je da komentariše događaj.

Na lice mesta izašli su službenici Ministarstva za vanredne situacije kako bi utvrdili uzrok nesreće.

MSP Rusije: Ukrajina dovela u pitanje bilo kakve dogovore 

Ambasador zadužen za zločine kijevskog režima pri ruskom Ministarstvu spoljnih poslova Rodion Mirošnik izjavio je da je Kijev počinio "čin sumanutog varvarstva oborivši Il-76 i doveo u pitanje mogućnost bilo kakvih dogovora". 

"Kijev je počinio čin sumanutog varvarstva, potpuno pokazujući da mu nije stalo do ljudskog života. Oni su, kršeći dogovore, ubili naše pilote i vojnike koji su bili u njihovoj pratnji i žrtvovali svoje sugrađane. Ovaj krvavi incident dovodi u pitanje mogućnost bar nekih sporazuma u bilo kom formatu. Garancije koje daju, ako još nisu prekršene, sigurno će prekršiti. U to nema sumnje", kazao je Mirošnik.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da za sada ne može da komentariše vesti o padu letelice.

Pad aviona prokomentarisala je i glavna urednica RT i medijske grupe "Rasija sevodnja" Margarita Simonjan.

"Avion i posada su naši. Zatvorenici - njihovi. Oborili su ga oni", napisala je Simonjan na Telegramu. 

Šef komiteta Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov je izjavio da je za avionom leteo još jedan Il-76 sa 80 zarobljenika, međutim on je vraćen, kao i da je Il-76 oboren sa tri rakete "patriot" ili "iris T".

"Rukovodstvo Ukrajine su odlično bili upoznati sa predstojećom razmenom, dobro su znali kako će biti isporučeni ratni zarobljenici. Sada više ne može da se govori o razmeni", poručio je.

Volodin: Pripremiti apel Kongresu SAD zbog pada Il-76

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin naložio je da se pripremi apel Kongresu SAD i Bundestagu u vezi sa padom Il-76 u Belgorodskoj oblasti, a takođe je predložio da se sazna koje su rakete ili lanseri korišćeni.

"Moramo da utvrdimo koje su rakete i lanseri korišćeni, hajde da pripremimo apel Kongresu SAD i nemačkom Bundestagu, da poslanici konačno vide koga finansiraju, kome pomažu.To je nacistički režim, koji hrani Bajden, Makron, Šolc i drugi političari.Moraju da shvate svoju odgovornost, a članovi parlamenta moraju da ih opozovu", kazao je Volodin.

On je dodao da su Ukrajinci pucali su svoje vojnike u vazduhu, dok su ih čekale njihove majke, žene i deca.

Belik: Hitno započeti proceduru da se Ukrajina prizna za terorističku državu

Poslanik Državne dume iz Sevastopolja, član Komiteta za međunarodne poslove Dmitrij Belik predložio je pokretanje procedure za priznavanje Ukrajine terorističkom državom.

"Uništavanje sunarodnika u političke svrhe je pravi državni terorizam, a Ukrajina je zaslužila taj status. Smatram da je vreme da započnemo proceduru za priznavanje Ukrajine kao terorističke države", kazao je Belik za "RIA Novosti".

Prema njegovim rečima, danas je osnova ukrajinske državnosti zasnovana na krvi, uključujući i one sopstvenih sunarodnika.

"Uništavanje aviona sa zarobljenicima nije samo jedan teroristički napad, to je suština državne politike Ukrajine. Uništavaju svoje civilno stanovništvo, zatvorenike koji su hteli da se vrate svojim porodicama i, vrlo moguće, koji govore strašnu istinu za zvanični Kijev, kako se prema njima postupalo, kakva je situacija u ruskoj vojsci i ruskoj državi", ukazao je.

Prethodno je guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov naveo na Telegramu da se "dogodila nesreća", ne iznoseći detalje. 

Gladkov je napomenuo da se nesreća dogodila u okrugu Koročanski.

image