Rusija

Nariškin: Amerikanci žele da sabotiraju sportska takmičenja u Rusiji, ali im ne ide

Svetska antidoping agencija i njen predsednik Vitold Banka sprovode aktivnosti koje imaju za cilj diskreditaciju ovogodišnjih sportskih takmičenja u Rusiji poput Igara BRIKS-a, Svetskih igara prijateljstva i "Igara budućnosti"
Nariškin: Amerikanci žele da sabotiraju sportska takmičenja u Rusiji, ali im ne ide© Elements.envato.com

Američka administracija je ozbiljno zabrinuta zbog toga što ne uspeva da izoluje Rusiju u sferi sporta, rekao je danas direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin, dodajući da, prema obaveštajnim podacima koje ima Moskva, Bela kuća aktivno radi na sabotaži predstojećih sportskih takmičenja u Rusiji koji bi trebalo da budu održani ove godine. 

U pitanju su Igre BRIKS-a, "Igre budućnosti" i Svetske igre prijateljstva, koje bi svim sportistima trebalo da pruže takmičarsko iskustvo slično onom na Olimpijskim igrama. 

Ipak, kako tvrdi Nariškin, veliki deo zemalja Globalnog juga saopštio je da želi da učestvuje na sportskim takmičenjima u Rusiji, čime na Zapadu nisu zadovoljni.

Prema rečima direktora ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR), Amerikanci svoju nameru pokušavaju da sprovedu putem Svetske antidoping agencije (WADA) i njenog predsednika Vitolda Banku, čiji se mandat bliži kraju, i koji nakon sledeće godine, kada mu i ističe predsedavanje organizacijom, želi da nastavi uspešnu karijeru. 

Oni pokušavaju da uplaše strane sportiste da će, ukoliko se odluče da učestvuju na takmičenjima u RF, završiti sa olimpijskom karijerom i da im neće biti dozvoljeno da učestvuju na Olimpijadi ovog leta u Parizu.

Zapad je uplašen jer multipolarnost postaje sve zastupljenija i u sportu, zaključuje Nariškin i dodaje da sve to što Banka radi zapravo sve više iritira u profesionalnim krugovima.

Međunarodne sportske federacije, kako kaže, pokazuju da ne žele da uzimaju u obzir stav SAD da se državljanima Rusije zabrani učešće na sportskim takmičenjima.

image