Sport

Ruska lekcija kako sačuvati domaći sport – novčana sredstva za sve koji ne idu na Olimpijske igre

Krovna organizacija ruskog sporta sjajnim primerom pokazala kako se brine o svojim ljudima i tokom sankcija Zapada
Ruska lekcija kako sačuvati domaći sport – novčana sredstva za sve koji ne idu na Olimpijske igreGetty © Matthias Hangst

Predsedik Ruskog olimpijskog komiteta (ROK) Stanislav Pozdnjakov rekao je za "RIA Novosti" da je oko 150 sportista koji neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Parizu dobilo kompenzacije u odnosu na kalendar takmičenja.

U oktobru 2023. godine Izvršni komitet ROK izglasao je plan finansijske podrške sportistima koji su ranije učestvovali na Olimpijskim igrama, a sada im je oduzeta mogućnost nastupa na međunarodnim takmičenjima.

Mere zaštite sportista obuhvataju plaćanje 150.000 rubalja tokom 2023. i 2024. godine svim članovima ruskog olimpijskog tima.

Takođe, u zavisnosti od osvojenih medalja, Rusima koji nastavljaju svoje karijere bez učešća na međunarodnim takmičenjima će biti isplaćeno 500, 350 ili 250 hiljada rubalja.

"Trenutno, oko 150 ljudi je dobilo ovu kompenzaciju", rekao je Pozdnjakov.

"Nastavljamo sa plaćanjima u zavisnosti od kalendara takmičenja. Svi sportisti koji su bili deo olimpijskog tima naše zemlje prethodnih godina, a koji su i dalje aktivni u nacionalnim prvenstvima, dobiće ovu kompenzaciju."

MOK ignoriše Ruse oko važne teme, u sve uključena i Srbija

Pozdnjakov je otkrio i da postoji novi problem kada je odnos sa Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK) u pitanju.

Prethodno je i Izvršni komitet MOK dozvolio promenu državljanstva za dvoje biciklista – Mihaila Jakovljeva i Valerije Ljubimove – odnosno rvača Georgija Tibilova.

Oni su bez saglasnosti Ruskog olimpijskog komiteta izuzeti iz standardne procedure koja predviđa čekanje od tri godine.

Tibilov je dobio mogućnost da nastupa pod zastavom Srbije, Ljubimova je sada reprezentativka Francuske, a Jakovljev će se takmičiti za Izrael.

MOK je ovu odluku objasnio privremenim lišavanjem ROK statusa nacionalnog olimpijskog komiteta.

"Da, mi smo zatražili objašnjenje, ali je MOK prekinuo svu komunikaciju o ovom slučaju", zaključio je Pozdnjakov i odluku nazvao nezakonitom.

image