Sport

Odluka MOK-a nije garant učešća na Olimpijskim igrama – Rus odbio nastup u Parizu!

Uprkos odluci Međunarodnog olimpijskog komiteta, uslovi sportskih federacija mogli bi da spreče učešće Rusa na najvećoj svetskoj smotri sportista
Odluka MOK-a nije garant učešća na Olimpijskim igrama – Rus odbio nastup u Parizu!Getty © Tom Pennington

Svetski rekorder i olimpijski vicešampion u plivanju Kliment Kolesnikov odbio je da učestvuje na Olimpijskim igrama 2024. godine.

Jedan od aduta Rusije za novo odličje na svetskoj smotri neće se pojaviti jer nije saglasan sa uslovima koje određuje Međunarodna plivačka federacija (FINA).

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) u petak je objavio da će ruski i beloruski sportisti moći da učestvuju na Igrama u Parizu, ali u neutralnom statusu.

Međutim, potrebno je da oni ispune uslove i nadređenih federacija, što je, baš kao u tenisu, problem i za plivače.

"Dobro je što je MOK, u principu, preduzeo ovaj korak i doneo odluku o prijemu ruskih sportista. Druga stvar je da uslovi za neutralni status od Svetske plivačke organizacije ostaju isti", počeo je Kolesnikov.

"Ako se ne slažete sa njima, nećete dobiti neutralan status od Plivačke organizacije. Ako ne dobiješ neutralan status, nećeš se kvalifikovati na Olimpijske igre."

On je Olimpijskim igrama u Tokiju osvojio srebrnu medalju.

Kolesnikov je aktuelni svetski rekorder na 50 metara leđnim stilom.

"Mogu samo da govorim u svoje ime. Ima momaka koji su spremni da pristanu na ove uslove međunarodnih federacija i posle toga nastupaju. Biću srećan zbog njih ako odu na Olimpijske igre. Ne mogu da pristanem na to", zaključio je Rus.

Olimpijske igre u Parizu biće održane od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine.

image