Sport

Ruski teniseri ipak ne mogu na Olimpijske igre? Jedno pravilo sve komplikuje

Ostaje da se vidi kako će pomenuto pravilo biti tumačeno, kao i da li će ITF promeniti uslov i dozvoliti igračima iz Rusije da nastupe
Ruski teniseri ipak ne mogu na Olimpijske igre? Jedno pravilo sve komplikujeGetty © Clive Brunskill / Staff

Međunarodni olimpijski komitet doneo je u petak odluku da sportisti iz Rusije mogu da nastupaju na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu, ali isključivo pod neutralnim statusom.

I dok su to odlične vesti za gotovo sve sportiste iz Rusije, jedno pravilo Međunarodne teniske federacije (ITF) moglo bi da ih spreči da se pojave na muškom i ženskom teniskom turniru.

Naime, radi se o pravilniku ITF-a, koji je nadležan za organizaciju teniskih turnira u okviru Olimpijskih igara. U sklopu pravila za kvalifikovanje igrača na olimpijski turnir, jedna stavka naročito "bode oči":

"Igrač mora biti u mogućnosti da predstavlja državu nacionalnog saveza i nacionalnog olimpijskog komiteta koji nominuje igrača, zadovoljavanjem kvalifikovanosti da predstavlja državu, pravila koje je na snazi u regulativi ITF-a u vreme održavanja Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine", stoji u pravilniku.

Ovo znači da ITF ne dozvoljava učešće igrača koji ne predstavljaju neku određenu zemlju ili njen olimpijski komitet, iako MOK to dozvoljava kao krovna organizacija Olimpijskih igara.

Kako ruski teniseri i teniserke ne bi mogli da predstavljaju Rusiju niti Ruski olimpijski komitet, već bi bili neutralni sportisti, oni bi mogli da ostanu bez učešća na OI u Parizu. Ipak, ostaje da se vidi kako će ovo pravilo biti tumačeno, kao i da li će ITF promeniti ovaj uslov i dozvoliti igračima iz Rusije da nastupe.

Ruski teniseri su 2021. u Tokiju predstavljali svoju državu pod nazivom "Ruski olimpijski komitet", a tada su do zlatne medalje u miks dublu stigli Andrej Rubljov i Anastasija Pavljučenkova.

image