Sport

Pet novih sportova na Olimpijskim igrama - i svi su američki: Šta ćemo gledati 2028. godine?

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odlučio je u ponedeljak da pet novih sportova uključi u program Olimpijskih igara koje će biti održane 2028. godine u Los Anđelesu
Pet novih sportova na Olimpijskim igrama - i svi su američki: Šta ćemo gledati 2028. godine?Getty © Koji Watanabe / Stringer

Pet novih sportova koji će se u Los Anđelesu zvati olimpijskim su kriket, fleg fudbal, lakros, skvoš i bejzbol/softbol.

Pravila MOK-a omogućuju svakom gradu domaćinu da predloži uvođenje novih sportova. Organizatori OI 2028. su predložili pet novih sportova, a MOK ih je na sednici u Mumbaju prihvatio.

Kriket je bio u programu Olimpijskih igara 1900. godine u Parizu. Predlog organizatora Igara u Los Anđelesu je da na turniru u kriketu "Tventi20" bude po šest timova u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Fleg fudbal je beskontaktna vrsta američkog fudbala u kojem timovi igraju pet na pet, a do sada nije bio na OI, kao ni skvoš. Bejzbol je poslednji put bio na OI u Tokiju 2021, a ovaj sport nije bio u programu OI 2012. i 2016, a neće ga biti ni na Igrama u Parizu 2024.

Softbol je ženska varijanta bejzbola, a ovaj sport je bio na poslednjih pet Igara. Međutim, softbola neće biti na OI u Parizu naredne godine. Lakros je dva puta bio na Igrama, 1904. i 1908. godine.

image