Sport

Bah: Suspenzija Olimpijskog komiteta Rusije neće uticati na odluku o nastupu na Igrama u Parizu

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah izjavio je da ne postoji rok za ukidanje suspenzije Olimpijskom komitetu Rusije (ROK) i da će to zavisiti od razvoja situacije
Bah: Suspenzija Olimpijskog komiteta Rusije neće uticati na odluku o nastupu na Igrama u ParizuGetty © Tullio M. Puglia / Stringer

Suspenzija je potvrđena u četvrtak, nakon što je ROK priznao regionalne komitete četiri teritorije koje je Rusija pripojila svojoj federaciji.

Olimpijski komitet Rusije je priznao Olimpijske savete pripojenih teritorija Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja.

"Ne postoji rok za podizanje suspenzije, ostaće na snazi do daljeg. Pratićemo razvoj situacije", izjavio je Bah na sastanku Izvršnog komiteta MOK-a u Mumbaju.

"Nismo diskvalifikovali ruske sportiste jer nemaju ništa sa uključivanjem ovih regiona u Olimpijski komitet Rusije, to je učinio isključivo ROK. Ne kažnjavamo sportiste zbog poteza njihovih vlada, naš zadatak je da štitimo sportiste i njihova prava."

Šef Nacionalnog olimpijskog komiteta (NOK) Ukrajine Vadim Gucajt, uputio je zvanično pismo Bahu sa zahtevom da se pitanje sankcija iznese na razmatranje na sledećem sastanku Izvršnog komiteta.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva omladine i sporta Ukrajine, Bah je u odgovoru na pismo rekao da je Međunarodni olimpijski komitet započeo istražni postupak. Kao rezultat toga, MOK je odlučio da suspenduje ROK do daljeg.

Međutim, prema rečima prvog čoveka, ovakav razvoj situacije neće uticati na odluku o nastupu ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine.

Kako je naveo, MOK će o dozvolama sportistima iz Rusije koordinisati sa sportskim federacijama.

"Vreme nam ne stvara pritisak, zadržali smo pravo da pozovemo neutralne sportiste sa ruskim pasošima. MOK neće imati nikakvu ulogu u tome, pozivnice će biti direktan dogovor sa međunarodnim federacijama i, ako bude potrebe, sa nacionalnim savezima. Neće predstavljati Rusiju, ni ROK, striktno će biti individualni i neutralni sportisti", dodao je Bah.

Iako je Izvršni komitet još u martu dao preporuke da bi ruski i beloruski sportisti trebalo da se takmiče kao neutralni sportisti, još nije doneta definitivna odluka o njihovom nastupu na Olimpijskim igrama 2024. godine, koje su na programu za manje od 12 meseci.

Neke sportske federacije još treba da ustanove kriterijum za učestvovanje sportista sa ruskim pasošima, ali postoje i oni sportovi, poput atletike, u kojima je Rusima potpuno zabranjen nastup na međunarodnim takmičenjima.

image