Sport

Da li bi povratak Rusa mogao da bude adut Tomasa Baha za ostanak na čelu MOK-a?

U subotu je pokrenuta inicijativa da se Tomasu Bahu dozvoli da ostane predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) nakon isteka njegovog mandata 2025. godine
Da li bi povratak Rusa mogao da bude adut Tomasa Baha za ostanak na čelu MOK-a?Getty © Tullio M. Puglia / Stringer

Mustafa Beraf, predsednik Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta Afrike, predložio je da bi Bahu trebalo da bude dozvoljeno da nastavi da bude predsednik.

Beraf, koji se takođe zalaže za povratak ruskih sportista na međunarodna takmičenja, predložio je to na 141. sednici Izvršnog komiteta MOK-a u Mumbaju.

"U ime Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta Afrike, predlažemo promene trenutnih dokumenata, kako bi Tomas Bah mogao da bude reizabran treći put kao predsednik MOK-a, s obzirom na to da organizacija uspešno funkcioniše u teškim vremenima", kazao je Beraf.

Prema trenutnom statutu organizacije, Nemac bi trebalo da se povuče posle 12 godina, odnosno dva mandata na čelu MOK-a.

"Pre svega, hvala svima na rečima podrške jer mislim da ove reči nisu upućene samo meni, nego svima nama", istakao je Bah.

"Ono što je učinilo da prevaziđemo izazove koje smo imali upravo je ovo jedinstvo, podrška koju izražavate."

Beraf je imao je dodatni zahtev – povratak Rusa i Belorusa na Olimpijske igre.

"Predlažemo takođe da se dozvoli sportistima iz Rusije i Belorusije da učestvuju na Olimpijskim igrama pod oređenim uslovima, tako da oni ne bi patili zbog političkih procesa", zaključio je Beraf.

U slučaju da ovaj predlog bude prihvaćen, to bi izvesno značilo i kraj kandidature Bahovih izazivača. Jedan od njih je dvostruki olimpijski šampion i predsednik Svetske atletske federacije Sebastijan Kou, odnosno Huan Antonio Samaranč, čiji otac je bio na čelu MOK-a od 1980. do 2001. godine.

I ranije je menjan statut Međunarodnog olimpijskog komiteta, Žoao Avelanž je povećao starosnu granicu sa 75 na 80 godina kako bi mogao da ostane predsednik, dok je Žak Rog uveo 12-godišnji mandat.

Što se tiče Baha (69), njegov ostanak na ovoj poziciji izgleda zavisi i od odluke koju toliko dugo odbija da donese, a to je povratak ruskih i beloruskih sportista na Olimpijske igre u Parizu sledeće godine.

image