Sport

Rusija je mnogima trn u oku – politički pritisci sve jači pred Igre u Parizu

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) decidirano je odbio pozive iz vrhova brojnih država kojim je vršen pritisak na donošenje odluke o vraćanju ruskih i beloruskih reprezentativaca
Rusija je mnogima trn u oku – politički pritisci sve jači pred Igre u ParizuGetty © Richard Heathcote

Izvršni komitet MOK-a u martu je dao preporuke da bi ruski i beloruski sportisti trebalo da se takmiče kao neutralni sportisti, ali definitivna odluka o njihovom nastupu na Olimpijskim igrama 2024. godine, koje su na programu za manje od 12 meseci, još nije doneta.

U navedenom periodu, priznaju iz organizacije, suočili su se sa mnogim pritiscima koji nisu samo sportski, nego i politčki.

"Od objavljivanja preporuka, mnoge sportske federacije vratile su neutralne sportiste na međunarodna takmičenja", kazao je Džejms Maklod, direktor odseka MOK-a za odnose sa nacionalnim olimpijskim komitetima.

"Iako su sportisti izrazili različita mišljenja zasnovana na ličnom iskustvu i geopolitičkim preferencijama, generalni stav sportske zajednice išao je u prilog povratka neutralnih sportista na međunarodna takmičenja, što je bilo jasno na poslednjem forumu u Lozani."

Kako je dodao, konstantno je vršen pritisak iz političkih krugova.

"U nekim slučajevima, mešanje u autonomiju sporta je nastavljeno, pošto su neke zemlje insistirale na kompletnoj suspenziji ruskih i beloruskih sportista, pa su čak i zabranjivali izdavanje viza takmičarima."

Takvom ponašanju nema mesta u olimpijskoj porodici, istakao je Maklod.

"MOK decidirano odbija takvo mešanje vlada i nastavlja da pažljivo prati situaciju", zaključio je visoki čelnik ove organizacije.

Jasno je da u Međunarodnom olimpijskom komitetu postoji snažna želja da se Rusija, kao jedna od najvećih sportskih sila, vrati na veliku scenu.

Ovakvo istupanje čelnika MOK-a samo govori u prilog tome i može se smatrati korakom ka ukidanju suspenzije.

Međutim, uprkos takvom stavu, ova organizacija nije uvek u mogućnosti da se odupre političkim pritiscima.

Primer toga je i odluka koja je donesena pre nekoliko dana, kada je Olimpijski komitet Rusije (ROK) suspendovan jer je priznao regionalne komitete četiri teritorije koje je Rusija pripojila svojoj federaciji – Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja.

Već sledećeg dana, šef Nacionalnog olimpijskog komiteta (NOK) Ukrajine Vadim Gucajt, uputio je zvanično pismo predsedniku MOK Tomasu Bahu sa zahtevom da se pitanje sankcija iznese na razmatranje na sledećem sastanku Izvršnog komiteta te organizacije, što je i učinjeno.

Posle Makloda, oglasio se i Spiros Kapralos, prvi čovek Evropskog olimpijskog komiteta (EOK), i pozvao međunarodne federacije da se usaglase sa preporukama MOK-a.

"Veliki napredak je postignut. Bilo je teško ubediti Ukrajince i ostale sportiste da, njihove odluke da ne učestvuju na takmičenjima na kojima ima neutralnih sportista iz Rusije, kažnjava samo njihove sportiste i da jedino njima stvara problem", rekao je između ostalog Kapralos.

image