Sport

Svetska atletika potpuno ignoriše Ruse i ne želi ih na Olimpijskim igrama

Atletika je jedan od retkih sportova u kojem sportisti iz Rusije i Belorusije uopšte ne mogu da nastupaju na međunarodnim takmičenjima
Svetska atletika potpuno ignoriše Ruse i ne želi ih na Olimpijskim igrama© РИА Новости/Рамиль Ситдиков

Međunarodna atletska federacija (IAAF) pokrenula je na svom sajtu novu platformu na kojoj navijači mogu da prate učinke sportista pred Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, ali na njoj nema Rusa i Belorusa.

Svetska atletika, kako je skraćeni naziv federacije, u potpunosti ignoriše ruske sportiste i jasno ne želi da ih vidi na predstojećim Igrama.

Iako je Izvršni komitet još u martu dao preporuke da bi ruski i beloruski sportisti trebalo da se takmiče kao neutralni sportisti, još nije doneta definitivna odluka o njihovom nastupu na Olimpijskim igrama 2024. godine, koje su na programu za manje od 12 meseci.

Neke sportske federacije još treba da ustanove kriterijum za učestvovanje sportista sa ruskim pasošima, ali postoje i oni sportovi, poput atletike, u kojima je Rusima potpuno zabranjen nastup na međunarodnim takmičenjima.

Sebastijan Kou, Britanac koji je na čelu IAAF, a koji je izabran za novi mandat, jedan je od funkcionera koji su najglasniji za potpunu zabranu Rusa i Belorusa.

To je potvrđeno i prilikom pokretanja nove platforme, na kojoj se mogu pretraživati sportisti po zemlji iz koje dolaze, disciplinama u kojima se takmiče, ali i njihovom statusu u kvalifikacijama.

Kvalifikacije za Olimpijske igre završavaju se 5. maja za maraton, odnosno 30. juna za sve ostale discipline.

Najveća svetska smotra sporta na programu je od 26. jula do 11. avgusta sledeće godine.

image