Sport

"Zapad želi da rasparča ruski olimpijski tim, obezbedićemo održiv razvoj našeg sporta"

Rusija će učiniti sve da sačuva sportiste uprkos pokušajima Zapada da ih razjedini
"Zapad želi da rasparča ruski olimpijski tim, obezbedićemo održiv razvoj našeg sporta"© РИА Новости/Кристина Кормилицына

Stanislav Pozdnjakov, predsednik Olimpijskog komiteta Rusije (ROK), na jednom od sastanaka međunarodnog sportskog foruma "Rusija – sportska sila", izjavio je da ništa neće poljuljati jedinstvo u ruskom sportu, pa ni nove sankcije.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nedavno je suspendovao ROK jer je priznao regionalne komitete četiri teritorije koje je Rusija pripojila svojoj federaciji – Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja.

"Početkom oktobra u ROK su uključeni novi regioni, Izvršni komitet je jednoglasno podržao inicijativu sportista ovih regiona", počeo je Pozdnjakov.

"Cilj naših zapadnih kolega je da se rasparča naš tim na pojedinačne neutralne sportiste koji su pozvani da se odriču asocijacija svoje države. MOK je doneo još jednu kontraproduktivnu odluku iz političkih razloga. Za nas se situacija promenila nabolje, jer sada možemo na sud. Čelnici suda u Lozani konsolidovali su ono što su defakto uradili prošle godine. Žele da isključe naš sport."

I on veruje da ta odluka neće imati uticaja na mogućnost učešća Rusa na Olimpijskim igrama.

"Odluka MOK-a nema nikakvog značaja u kontekstu učešća ili neučešća na Olimpijskim igrama u Parizu. Zato što je ranije bilo reči o neutralnom statusu."

Rusija je već napravila sistem pomoći svojim sportistima, koji trpe jer ne mogu da učestvuju na međunarodnim takmičenjima.

"Mi smo potpuno spremni za degradaciju ovakvog sistema. Proširujemo takmičarsku praksu za naše sportiste, materijalna podrška biće održiva, optimizovali smo budžet da pružimo jednokratnu podršku našim sportistima – potencijalnim učesnicima Igara. U okviru naše sportske diplomatije fokusiramo se na multipolarnost i međusobno poštovanje. Uveren sam da ćemo obezbediti dugoročan i održiv razvoj našeg sporta, uprkos svim izazovima."

Zbog toga je postavljen još jedan zadatak – da se na Igrama u Los Anđelesu 2028. godine dođe u ulozi favorita.

"Naš cilj je da preuzmemo vodeću poziciju među učesnicima na Olimpijskim igrama 2028. godine. Da pojasnim – naš cilj nije učešće, već pobeda. Potpuno sam siguran da će sankcije biti podignute do tada, situacija će se promeniti. Da, već se menja", zaključio je Pozdnjakov.

image