Sport

Pozdnjakov: Svetske igre prijateljstva će biti slične Olimpijskim igrama

Predsednik Olimpijskog komiteta Rusije, Stanislav Pozdnjakov, kaže da će predstojeće Svetske igre prijateljstva 2024. u Rusiji pružiti svim učesnicima takmičarsko iskustvo slično učešću na Olimpijskim igrama
Pozdnjakov: Svetske igre prijateljstva će biti slične Olimpijskim igrama© Vladimir Astapkovic / RIA Novosti

Pozdnjakov je rekao novinarima da se Svetske igre prijateljstva organizuju sa ciljem da se svim sportistima koji su nepravedno suspendovani sa takmičenja pruži šansa da učestvuju u dobro organizovanoj i dobro plaćenoj manifestaciji.

"U današnjim uslovima reč je o obavezi nacionalnih sportskih vlasti da našim sportistima daju priliku da nastave da treniraju na turnirima sličnim olimpijskim", istakao je Pozdnjakov, navodeći da su trenutne odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta nepravedne i nezakonite.

MOK je krajem prošle sedmice upozorio nacionalne olimpijske komitete da ne učestvuju na Svetskim igrama prijateljstva u Rusiji sledeće godine jer bi to, kako je naveo, prekršilo preporuke globalnih olimpijskih tela.

Predsednik MOK-a Tomas Bah izjavio je 22. juna da će "ruska vlada održati politizovana takmičenja".

Ruski predsednik Vladimir Putin odredio je ranije ove godine da se 2024. godine održe u Moskvi prve letnje Svetske igre prijateljstva.

Ruski ministar sporta Oleg Maticin je kasnije saopštio da Igre BRIKS-a i Svetske igre prijateljstva nemaju nikakve veze sa politikom.

MOK je 28. februara 2022. izdao preporuke međunarodnim sportskim federacijama da zabrane sportistima iz Rusije i Belorusije da učestvuju na međunarodnim turnirima, navodeći kao razlog rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

Nakon te preporuke, većina globalnih sportskih federacija odlučila je da zabrani učešće sportistima iz Rusije i Belorusije na svim međunarodnim sportskim turnirima.

MOK je krajem marta ove godine preporučio da se pojedinim sportistima iz Rusije i Belorusije dozvoli učešće na međunarodnim sportskim turnirima, ali samo pod određenim uslovima.

Konkretno, sportisti iz dve zemlje ne bi trebalo da "aktivno podržavaju" rusku vojnu operaciju u Ukrajini i moraju da se takmiče pod neutralnim statusom. Rusiji i Belorusiji je takođe zabranjeno da učestvuju u međunarodnim timovima.

image