Sport

"Bez zastave i himne Rusije više nikada nećemo nastupiti, to bi bilo ponižavajuće"

Viner se dotakla i Olimpijskih igara 2024. godine, kao i Prijateljskih igara u Rusiji, koje će biti održane nedugo nakon najveće sportske smotre u Parizu
"Bez zastave i himne Rusije više nikada nećemo nastupiti, to bi bilo ponižavajuće"Getty © Ryan Pierse / Staff

Reprezentacija Rusije u ritmičkoj gimnastici nikada više neće nastupiti bez zastave i himne, rekla je selektorka reprezentacije Irina Viner.

"Biće šteta ako idemo na međunarodne turnire. Mislim da će to biti veoma ponižavajuće za Rusiju. Ali ruska ritmička gimnastika tamo definitivno neće ići i nikada više nećemo nastupiti bez zastave i himne Rusije", citira Viner, navodi agencija "TASS".

Inače, ona se dotakla i odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da dozvoli ruskim sportistima nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. pod neutralnim statusom.

Viner je istakla da je MOK "nervozan" zbog toga što će se u Rusiji nedugo nakon toga održati Prijateljske igre.

"Sportisti (koji nastupaju na Olimpijskim igrama) moraju da potpišu dokument u kom govore da su protiv specijalne vojne operacije. Mislim da oni takav dokument neće potpisati. Naša zemlja je svima dala priliku da učestvuje na Prijateljskim igrama, pod istim uslovima i sa istim nagradnim fondom kao na Olimpijskim igrama. Zlatne i srebrne medalje će u potpunosti biti izrađene od zlata i srebra. Zato je MOK nervozan i govori da će ovo biti političko takmičenje. Ali Prijateljske igre nisu alternativa Olimpijskim igrama. Mi samo želimo dobre odnose sa drugim državama", poručila je Irina Viner za "RIA Novosti".

Prijateljske igre 2024. biće održane u Moskvi i Jekaterinburgu od 15. do 29. septembra, a sportisti će imati priliku da se takmiče u 33 sporta.

image