Sport

Da li ruski teniseri mogu na Olimpijske igre u Pariz? Poznato kada pada odluka

Predsednik Teniskog saveza Rusije Šamil Tarpiščev izjavio je za "RIA Novosti" da još uvek nije poznato hoće li teniseri i teniserke iz te zemlje moći da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine
Da li ruski teniseri mogu na Olimpijske igre u Pariz? Poznato kada pada odlukaGetty © Julian Finney / Staff

On je rekao da bi odgovor na to pitanje trebalo da bude poznat tek u proleće naredne godine, nakon održavanja Rolan Garosa.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) doneo je odluku 8. decembra da dozvoli ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče na Igrama u Parizu u individualnom neutralnom statusu.

Ipak, to ne znači da će i teniseri moći da nastupe, jer tako nešto mora da ratifikuje i Međunarodna teniska federacija (ITF).

"Kao prvo, MOK je to dozvolio, ali to ne znači da će međunarodne federacije to dozvoliti. MOK je poslao poruku da možemo da igramo kao što smo igrali u Tokiju. Ali odluke su na sportskim federacijama. Na primer, u atletici neće učestvovati nijedan Rus. Konačan odgovor će biti na ITF-u, što će biti posle Rolan Garosa. Moramo da sačekamo, sada nema poente da nagađamo. Vodimo dijalog sa ITF-om", rekao je Tarpiščev.

Naredni Rolan Garos će se igrati od 26. maja do 10. juna 2024, dok je teniski turnir na Olimpijskim igrama u Parizu, na istom mestu, na programu od 27. jula do 4. avgusta.

image