Sport

Srpskim sportistima zabranjen nastup na Olimpijskim igrama u Parizu?

Svetska veslačka federacija (SVF) saopštila je da je Veslački savez Srbije suspendovan zbog finansijskih dugova, a o svemu se oglasila i srpska organizacija
Srpskim sportistima zabranjen nastup na Olimpijskim igrama u Parizu?Getty © Getty Images / Staff

Zbog takvog razvoja događaja, srpski veslači mogli bi čak da ostanu i bez nastupa na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, što su izuzetno loše vesti za srpski sport.

Ova odluka je na snazi od 1. januara 2024. godine, a suspenzija povlači sledeće:

  • Nemogućnost Veslačkog saveza Srbije da učestvuje u upravljanju veslačkim sportom u Srbiji i svetu,
  • Nemogućnost Veslačkog saveza Srbije da vodi sportiste na svetska veslačka takmičenja i Olimpijske/Paraolimpijske igre
  • Nemogućnost da Srbija bude domaćin bilo kojih budućih svetskih veslačkih takmičenja

SVF je navela da je odluka usledila nakon značajnih dugovanja prema toj organizaciji i raznim dobavljačima događaja od strane Veslačkog saveza Srbije i nadležnih organa koji su garanti za Svetski kup u veslanju 2022. i Svetsko prvenstvo u veslanju 2023, koji su bili održani u Beogradu.

"Svetsko veslanje je već nekoliko meseci u bliskoj komunikaciji sa Veslačkim savezom Srbije i raznim srpskim vlastima u vezi isplate ovih neizmirenih dugova kako bi se pronašlo moguće rešenje. Izvršni komitet nada se brzom rešenju situacije. Nakon izmirenja finansijskih dugova, Svetski veslački izvršni komitet će se ponovo sastati da razgovara o mogućem vraćanju Veslačkog saveza Srbije", navodi se na sajtu Svetske veslačke federacije.

Povodom svega se oglasio i Veslački savez.

"Veslački savez Srbije povodom vesti na sajtu Svetske veslačke federacije obaveštava javnost da uveliko radi na rešavanju problema i da je veliki deo obaveza prema Svetskoj veslačkoj federaciji već izmiren, a da je ostatak plaćanja ugovoren sa Svetskom veslačkom federacijom i da nema bojazni da će naši sportisti da ostanu bez nastupa na međunarodnim takmičenjima", piše u saopštenju VSS.

image