Rusija

Ruska ambasada u SAD: Priznanje CIA da vrbuje "razočarane" Ruse potvrda neprijateljstva

Iza izjava zvaničnika CIA krije se i banalna želja za unapređenjem i povećanjem budžeta obaveštajne agencije
Ruska ambasada u SAD: Priznanje CIA da vrbuje "razočarane" Ruse potvrda neprijateljstvawww.globallookpress.com © © Ting Shen

Izjave zvaničnika američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) da traže mogućnosti da regrutuju Ruse u svoje redove potvrđuju da Vašington vodi neprijateljski kurs prema Moskvi, saopštila je Ambasada Ruske federacije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Diplomatsko predstavništvo Rusije komentarisalo je delove obraćanja zamenika direktora CIA za operacije Dejvida Marloua u Hajden centru Univerziteta Džordž Meson, a koje je preneo "Volstrit džornal". Marlou je odabranoj univerzitetskoj publici rekao da agencija traži širom sveta Ruse nezadovoljne time kako Moskva vodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

"Zvaničnik je otvoreno priznao da obaveštajna služba traži moguće agente među građanima Rusije širom sveta. Štaviše, pozvao je naše građane na obostrano korisnu saradnju", navodi se u objavi ruske ambasade u Vašingtonu koju prenosi TASS.

Na Zapadu ništa novo

Dodaje se da ne iznenađuju antiruske aktivnosti CIA, niti pokušaji američke obaveštajne službe da destabilizuju situaciju u Rusiji. To su opšte poznate činjenice, ističe se u objavi. Izjave Marloua samo potvrđuju uverenje da je izazivanje ukrajinske krize imalo za cilj nanošenje strateškog poraza Rusiji.

Ambasada je navela da se iza Marlouovih reči "očigledno krije i banalna želja da bude unapređen i da Kongres poveća budžet tajne službe".

"Teško je ne složiti se sa nekim stručnjacima koji rusofobičnu revnost CIA objašnjavaju željom da se nadoknadi okrnjena reputacija nakon fijaska sa povlačenjem trupa iz Avganistana", ističe se u objavi.

Pokušaji da se poseje razdor u ruskom društvu su neostvarivi jer specijalna vojna operacija u Ukrajini ima široku podršku građana Rusije, zaključuje se u saopštenju ruske ambasade u Vašingtonu.

Dejvid Marlou, u već poznatom zapadnom maniru, opisao je akciju ruske vojske u Ukrajini kao "potpuni poraz Vladimira Putina" dodajući da je to pružilo mogućnost zapadnim obaveštajnim agencijama da regrutuju "razočarane" Ruse.

"Tražimo širom sveta Ruse koji su zgroženi time koliko i mi. Jer otvoreni smo za saradnju", rekao je Marlou.  

 

image