Rusija

Putin: "Gasprom" jača tehnološki suverenitet Rusije

Predsednik Rusije je čestitao najvećoj ruskoj kompaniji i najvećem proizvođaču prirodnog gasa u zemlji 31 godinu postojanja, njegovu čestitku je objavio Kremlj
Putin: "Gasprom" jača tehnološki suverenitet Rusije© kremlin.ru

Kompanija "Gasprom" radi u interesu razvoja zemlje i obezbeđuje njenu energetsku bezbednost i tehnološki suverenitet, istakao je predsednik Rusije Vladimir Putin u čestitki povodom 31. godišnjice kompanije.

Danas "Gasprom" ostvaruje najambicioznije ciljeve, ukazao je ruski predsednik.

"Uprkos svim spoljnim izazovima, razvija perspektivna globalna tržišta, potvrđuje svoju reputaciju pouzdanog dobavljača, svoj status jednog od svetskih lidera u gasnoj industriji, otvara nove centre za proizvodnju gasa i visoke tehnologije", naveo je Putin.

Posebno je značajno što su, zahvaljujući "Gaspromu", priključeni na gas objekti kapitalne izgradnje u ruskim regionima i što su stambene zgrade, industrijska preduzeća i društveni objekti prešli na ekološki prihvatljivo, efikasno gorivo, ukazao je predsednik. "Zajedno moramo povećati tempo i obim ovakvih programa", rekao je.

Pritom, najveća ruska kompanija i najveći proizvođač prirodnog gasa u Rusiji neguje dobru tradiciju – aktivno i dosledno sprovodi društveno značajne projekte, dodao je Putin.

"Ti projekti su usmereni na očuvanje istorijskog nasleđa Rusije, podršku obrazovanju, kulturi i našim mladim talentima. Samo u okviru programa 'Gasprom za decu', širom zemlje izgrađeno je više od dve hiljade sportskih terena i sportsko-rekreativnih kompleksa", ukazao je ruski lider.

Odluka ruskog rukovodstva da 1993. godine osnuje kompaniju "Gasprom" imala je strateški značaj, jer je omogućila očuvanje jedinstvenog gasnog industrijskog kompleksa u zemlji, ocenio je Putin.

Čestitao je svim članovima tima domaće gasne industrije, menadžerima, radnicima i inženjerima – majstorima svog zanata, specijalistima raznih profesija koji rade na Uralu i Povolžju, u Sibiru i na Dalekom istoku, u najtežim uslovima Arktika, u gotovo svim regionima Rusije.

image