Rusija

Šef "Gasproma": U Evropi veštački uništavaju potražnju za gasom, ali Rusija je spremna na sve

Razvijamo saradnju sa zemljama koje su zainteresovane za pouzdano snabdevanje energentima, a to je pre svega Kina, poručuje Aleksej Miler
Šef "Gasproma": U Evropi veštački uništavaju potražnju za gasom, ali Rusija je spremna na sve© Frederic Scheidemann/Getty Images

U Evropi je stvorena podloga za veštačko uništavanje potražnje za gasom, jednim od ekološki najprihvatljivijih izvora energije, izjavio je direktor "Gasproma" Aleksej Miler.

"U Evropi, prvi put u istoriji svetske energetike, dolazi do veštačkog uništavanja potražnje za gasom. Namerno, zamislite, uništavanje potražnje za jednim od ekološki najprihvatljivijih energenata", kazao je Miler.

Kako je Miler naveo, globalna potražnja za tom vrstom goriva nastaviće da raste – i to za 43 odsto u narednih 25 godina. 

Prema njegovim rečima, Rusija je spremna da zadovolji rastuću potražnju za gasom.

"Razvijamo saradnju sa zemljama koje su zainteresovane za pouzdano snabdevanje energentima. I već dugo radimo u istočnom pravcu. Pre svega, sa Kinom", zaključio je Miler.

Zapad je uveo sankcije ruskom energetskom sektoru nakon početka Specijalne operacije. Politika napuštanja ruskog goriva dovela je do rasta cena energenata i porasta inflacije u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Nakon poskupljenja goriva, pre svega gasa, industrija evropskih zemalja je u velikoj meri izgubila svoje konkurentske prednosti, što je uticalo i na druge oblasti privrede.

image