Rusija

Putin nagradio jedinice Vazdušno-kosmičkih snaga: Postigli prekretnicu na frontu (VIDEO)

Glavni centar za borbenu obuku i preobuku odlikovan ordenom Suvorova, brigada avijacije armije dobila je orden Žukova a helikopterski puk odlikovan je ordenom Kutuzova

Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio državna priznanja vojnim jedinicama Vazdušno-kosmičkih snaga na vojnom aerodromu "Čkalovski" u Moskovskoj oblasti, saopštio je Kremlj.

Po dolasku na aerodrom Putina je dočekao ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je izložio kratak izveštaj o formiranju trupa, a događaju je prisustvovao i glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Viktor Afzalov.

Putin je borce koji su pokazali hrabrost u zoni Specijalne vojne operacije pozdravio sa "Zdravo, drugovi!" i čestitao vojnim jedinicama državne nagrade.

"Svojim nesebičnim vojnim radom dokazali ste svoju odanost zakletvi i najboljim tradicijama ruske vojske. Ove tradicije su vekovima formirali naši veliki komandanti, vojnici i oficiri, odani sinovi i kćeri otadžbine. Ponosni smo na njihova dostignuća i pobede, a njihova imena će uvek biti simbol hrabrosti i bezgraničnog poštovanja sa kojim se narod Rusije odnosi prema svojoj vojsci", poručio je Putin.

Tom prilikom je Glavni centar za borbenu obuku i preobuku odlikovan ordenom Suvorova.

Ova nagrada se dodeljuje za uspešna dejstva protiv neprijateljskih snaga na kopnu i u vazduhu, za izvršavanje borbenih zadataka u uslovima kad je neprijatelj nadmoćniji u broju trupa, naoružanja ili opreme, kao i za postizanje vojnih uspeha uz očuvanje borbene efikasnosti vojnih jedinica.

Brigada avijacije armije dobila je orden Žukova koji se dodeljuje za podvige i zasluge u bitkama za odbranu Otadžbine, u operacijama održavanja ili obnavljanja međunarodnog mira i u protivterorističkim operacijama, kao i za hrabrost i požrtvovanost.

Helikopterski puk odlikovan je ordenom Kutuzova, kojim se nagrađuju vojne formacije i jedinice za vojne operacije kojim su postignuti zadati ciljevi i zadaci.

Putin je komandi Vazdušno-kosmičkih snaga poklonio ikonu Isusa Hrista čuvenu kao "Spas Nerukotvoreni". "Neka ova ikona i dalje čuva i štiti naše vojnike, jača ih u službi, u pravednoj borbi za pravednu stvar – za naš narod, za našu Rusiju", poručio je Putin.

image
VV inauguration
banner