Rusija

Zaharova: Licemerje je oduvek deo spoljne politike Engleske

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova poručila je da su pozivi Londona za napuštanje ruskih energenata lukava igra, u kojoj oni nemaju nameru da žrtvuju sopstvene interese
Zaharova: Licemerje je oduvek  deo spoljne politike Engleskewww.globallookpress.com © MFA Russia

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je, komentarišući pozive Londona svojim saveznicima da se ujedine i napuste ruske energente, da je licemerje oduvek bilo deo britanske spoljne politike, prenose "RIA Novosti".

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše nejasnoću ponašanja Londona, koji s jedne strane, nastavljaju da kupuju rusku naftu, navodeći druge zemlje kao uvoznike, a sa druge strane isporučuju Ukrajini rakete brimston-2, Zaharova je rekla da je to sve "klasika žanra".

"To je njihova karta raspoznavanja. Licemerje je oduvek bilo deo spoljne politike Engleske, ili Britanije u sadašnjoj fazi, to im je uvek bilo svojstveno. Izjave su jedno, a realnost je drugo, pa je licemerje, takvo kakvo jeste, oduvek bilo svojstveno britanskoj političkoj eliti", rekla je Zaharova.

Ruska zvaničnica je podsetila na "britanske pozive saveznicima da se ujedine, pred nekom ruskom pretnjom, a posebno da napuste ruske energetske resurse".

"Ovo je lukava igra u kojoj London ne namerava da žrtvuje sopstvene privredne interese", objasnila je Zaharova.

Prema njenim rečima, ovo nije prvi put da Britanija pokušava da "naruši razvoj bilateralnih odnosa svojih konkurenata, a da su zemlje Evrope, koje je Britanija napustila, konkurenti broj jedan".

"Pokušavaju da unište stabilne veze, uključujući energetski kolosek, ali sami ne odustaju od koristi“, zaključila je Zaharova.

Velika Britanija nastavlja da prima isporuke ruske nafte uprkos sankcijama koje je, uz EU i SAD, nametnula Rusiji nakon početka vojne operacije u Ukrajini.

Od marta je u britanske luke isporučena ruska nafta u ukupnoj vrednosti od 778 miliona funti, naveo je "Sandej tajms".

Britanski list ukazuje da je od toga barem 39 isporuka u ukupnoj vrednosti od 200 miliona funti klasifikovano kao uvoz iz drugih zemalja, i otkriva kako Britanija nastavlja da izbegava sopstvene sankcije.

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson je još 8. marta govorio o planu za ukidanje uvoza ruske nafte.

image