Rusija

Volodin: Putin vratio Rusiji ribu koju su 68 godina lovili Englezi

Državna duma je usvojila zakon o raskidanju sporazuma sa Velikom Britanijom koji je omogućavao engleskim brodovima da skupljaju ulov iz rusih voda Barencovog mora
Volodin: Putin vratio Rusiji ribu koju su 68 godina lovili EngleziGetty © Carl D. Walsh/Portland Portland Press Herald

Na inicijativu predsednika Vladimira Putina, Rusiji je vraćena riba koju su lovili Britanci na osnovu sporazuma iz 1956. godine koji im je omogućavao da skupljaju ulov iz ruskih voda Barencovog mora, ukazao je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

Državna duma je usvojila Zakon o raskidanju sporazuma sa Velikom Britanijom, prema kojem su brodovi iz ove zemlje imali ovlašćenja i prava za ribolov, s tim da isto pravilo nije važilo za ruske ribare, te sporazum nije doneo nikakvu korist ruskoj strani, pojasnio je zamenik načelnika ruskog Ministarstva poljoprivrede Maksim Uvajdov. 

"Vratio nam je našu ribu koju su je beskrupulozni Britanci jeli 68 godina. Uveli su nam sankcije, a 40 odsto njihove ishrane, njihov riblji meni čini naš bakalar. Eto im sad, nek smršaju. Nek se opamete", poručio je Volodin.

Prema njegovim rečima, upravo riba iz ruskog dela Barencovog mora uključujući bakalar i vahnju čini 40 posto ishrane Britanaca.

Na osnovu usvojenog zakona koji su Dumi na razmatranje podneli Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo poljoprivrede, jedno od omiljenih britanskih jela, riba i pomfrit, postaje ugroženo.

Prethodno je vlada Rusije odobrila poništavanje sporazuma.

Britanskim plovilima bilo je dozvoljeno da skupljaju ulov u vodama Barencovog mora i to proteklih skoro 70 godina – čak i na vrhuncu Hladnog rata.

Ogromne količine bakalara i vahnje, koje se prodaju u prodavnicama širom Velike Britanije, tradicionalno su stizali iz ovih voda. Prema podacima britanskog ribarstva, samo prošle godine u Barencovom moru uhvaćeno je 566.784 tona bakalara, preneo je "Dejli mejl".

Međutim, što su ulovili, ulovili su.

image
VV inauguration
banner