Rusija

Ruski ministar finansija: Na prekretnici smo, predlažemo stvaranje BRIKS bridža

BRIKS razmatra stvaranje savremene platforme koja bi objedinila finansijske sisteme zemalja članica, i ubrzala plaćanje i poravnanje među članicama u spoljnoj trgovini, kaže danas Anton Siluanov
Ruski ministar finansija: Na prekretnici smo, predlažemo stvaranje BRIKS bridžawww.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Danas je važno imati nezavisnu finansijsku infrastrukturu na koju niko ne može da utiče, rekao je u intervjuu za "RIA Novosti" ruski ministar finansija Anton Siluanov, dodavši da Rusija danas predlaže stvaranje posebnog platnog sistema BRIKS bridž (BRICS Bridge), koji bi osigurao ravnopravnost i pomogao daljem razvoju trgovinskih veza među članicama. 

"Potrebno je da finansijska infrastruktura BRIKS-a funkcioniše tako da ona ide u prilog zemalja članica. Države BRIKS-a trguju sa Rusijom, potrebno je imati pouzdane kanale za obračune. Mislim da će alternativni platni sistemi izgrađeni na novim tehnologijama izazvati interesovanje. Predlaže se da se osmisli platforma, koja bi objedinila finansijske sisteme članica. Savremene tehnologije to omogućavaju. Na primer, već funkcionišu tehnološke spone za obračune u digitalnim valutama centralnih banaka", rekao je Siluanov pred sutrašnji sastanak ministara finansija i predsednika centralnih banaka članica BRIKS-a.

U pitanju je, inače, prvi ovakav sastanak u uživo formatu, kojim će predsedavati Rusija. Govoreći o ovom događaju, Siluanov je poručio da će se, kao i uvek, govoriti o razvoju svetske ekonomije, ekonomijama zemalja BRIKS-a, Novoj razvojnoj banci, trgovinskoj saradnji i infrastrukturnim projektima, što je posebno aktuelno ako se zna da su se ove godine organizaciji pridružile nove članice - UAE, Saudijska Arabija, Etiopija, Egipat i Iran. 

Ipak, kako je objasnio, glavni akcenat Rusija će staviti na pitanja koja se tiču finansijskog i platnog sistema.

"Finansijske tehnologije načinile su veliki korak napred i pružaju širok spektar alata, između ostalog, i za formiranje inovativne infrastrukture plaćanja i poravnanja, u kojoj se plaćanje može odvijati mnogo brže i jeftinije. Sada je najvažnije da druge zemlje razumeju i podrže neophodnost jednog takvog sistema. Za države BRIKS-a to će biti jedna savremena opcija za plaćanje i obračune u spoljnoj trgovini", objasnio je ruski ministar finansija. 

Siluanov je potvrdio da se u svetu danas dešavaju tektonske promene, na šta, kako kaže, ukazuje i brza dinamika razvoja ekonomija u razvoju:

"Mi smo zaista na prekretnici. Zemlje u razvoju već su prevazišle po svom potencijalu zemlje G7".

Ipak, ukazao je i na to da ovakve promene nisu skroz "bezbolne".

"Vidimo kakvim sankcijama pokušavaju da suzbiju razvoj Kine, Rusije", zaključio je i dodao da od takvih mera, zapravo, stradaju i te zemlje koje ih uvode. 

"Sankcije prave štetu za sve. Ali, jasno je da je naša ekonomija izdržala. Prošle godine porasla je za 3,6 odsto. Raste i industrijska proizvodnja i prihodi građana".

Kada je reč o budžetu i državnom dugu zemalja BRIKS-a, Siluanov kaže da je situacija stabilnija nego na Zapadu. Isto tako, dodao je da, usled nezakonite zaplene ruske imovine na Zapadu, Kinezi smanjuju učešće u američkim hartijama od vrednosti, odnosno, prodaju svoj udeo u američkom dugu.

"Pouzdanost dolara i evra je narušena", zaključio je.

image