Ekonomija

BRIKS "težak" 45 biliona dolara: U deset zemalja živi 500 milijardera

Grupa ekonomija u razvoju sada obuhvata 45 odsto svetske populacije i 36 posto globalnog BDP-a, nadmašujući 30 procenata, koliki je udeo G7
BRIKS "težak" 45 biliona dolara: U deset zemalja živi 500 milijarderaGetty © Photo by Per-Anders Pettersson/Getty Images)

Države članice BRIKS-a raspolažu investicionim sredstvima u vrednosti od 45 biliona dolara, ukazao je izveštaj kuće "Henli end partners".

Grupa ekonomija u razvoju, koju su činile Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, doživela je ekspanziju pošto su joj se u januaru 2024. pridružili Saudijska Arabija, Iran, Etiopija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Prema navedenom izveštaju, u deset zemalja BRIKS-a trenutno živi 1,6 miliona osoba koje mogu da investiraju više od milion dolara, od toga njih 4.700 raspolaže sa više od 100 miliona dolara. Blok ima preko 500 milijardera, a procenjuje se da će ih u narednoj deceniji biti više za 85 odsto.

BRIKS sada obuhvata 45 odsto svetske populacije i 36 posto globalnog BDP-a, nadmašujući 30 procenata udela G7.

"Uključivanje zemalja MENA (Bliskog istoka i severne Afrike) u BRIKS nije samo političko prestrojavanje već priznanje njihovog rastućeg ekonomskog položaja. Region, ključan zbog svojih energetskih resursa, sada potvrđuje raznovrsniju ekonomsku ulogu", istakao je izvršni direktor firme "Henli end partners" Juerg Štefen.

Štefen je dodao da prisustvo zemalja MENA u BRIKS-u otvara brojne mogućnosti za svetske investicije nudeći pristup brzorastućim tržištima, strateško geografsko pozicioniranje, ali i jedinstveno kulturno i poslovno okruženje.

Izveštaj pokazuje da Kina trenutno ima najviše milionera u bloku – njih 862.400, dok Indija ima 326.400, a u narednih deset godina ta grupa stanovništva će se uvećati za 85 odsto, odnosno 110 posto.

Takođe, Saudijska Arabija, UAE i Etiopija zabeležile su značajan rast privatnog bogatstva u protekloj deceniji, dok je njihova milionska populacija uvećana za 35 odsto, 77 odsto i 30 odsto.

image