Rusija

Putin dao novi zadatak za pomoć Oružanim snagama

Ruski predsednik rekao je da je komunikacija između proizvođača naoružanja i njenih korisnika izuzetno važna
Putin dao novi zadatak za pomoć Oružanim snagamaNone © Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na sastanku Koordinacionog saveta za obezbeđenje Oružanih snaga saopštio da je potrebno ne samo povećati obim isporuka Oružanim snagama Ruske Federacije, već i kvalitet proizvoda.

Takođe, naložio je da se uspostavi kvalitetan mehanizam saradnje među proizvođačima vojne opreme i onima koji je primenjuju u vojsci.

"Važno nam je, ne samo da povećamo obim isporuka, već i da kvalitetno unapredimo karakteristike proizvoda. Zato je komunikacija između proizvođača i onih koji koriste ovu opremu izuzetno važna", dodao je ruski predsednik.

Putin je napomenuo da očekuje da će tokom sastanka čuti kako funkcioniše ovaj mehanizam.

Putin je takođe zahtevao da se postave ciljevi sa rokovima isporuke za Oružane snage.

Prema predsednikovim rečima ne planira se uvođenje vanrednih mera, već je potrebno videti da li Oružane snage Rusije imaju sve što im je potrebno.

"Potrebni su nam ciljni zadaci sa rokovima isporuke", naglasio je ruski predsednik.

"Dogovorili smo se i nema potrebe da uvodimo bilo kakve vanredne mere - ništa ne treba da se radi. Ali potrebno je uspostaviti jasan, kvalitetan, dobro koordinisan rad", rekao je Putin.

Šef države je napomenuo da je uspostavljanje takvog rada "generalno korisno, ali u ovoj situaciji je neophodno".

Putin je takođe napomenuo da je neophodno blagovremeno obezbediti ruskim Oružanim snagama sve što je potrebno za vreme specijalne operacije: opremu, lekove, novčana sredstva. Takođe, prema rečima predsednika, potrebno je obezbediti izvođenje građevinskih radova u vojne svrhe.

"Za svaku od ovih oblasti treba formirati ciljeve sa jasnim proizvodnim programima i rokovima isporuke svega što je najpotrebnije", rekao je on.

Šef Rusije je podsetio na važnu ulogu koju koordinacioni savet ima za zadovoljenje potreba Oružanih snaga Ruske Federacije.

"Koordinacioni savet pri ruskoj vladi radi više od mesec dana. I treba ponovo da pogledamo kako to funkcioniše, da sumiramo neke rezultate i, ako je potrebno, prilagodimo naš zajednički rad", rekao je on.

Predsednik Rusije je 21. oktobra potpisao ukaz o usvajanju pravilnika o Koordinacionom savetu, a među njegovim zadacima je i donošenje odluka o obezbeđivanju Oružanih snaga Ruske Federacije naoružanjem, vojnom i specijalnom opremom, materijalnim sredstvima i resursima. Pomagaće u stvaranju objekata vojne infrastrukture, koordinisati digitalizaciju, automatizaciju i informaciono-analitičku podršku u oblasti odbrane, uključujući i proces kreiranja baza podataka o mobilizacionim resursima, o Koordinacionom savetu i njegovom sastavu. Među zadacima strukture je i donošenje odluka o obezbeđivanju Oružanih snaga Ruske Federacije naoružanjem, vojnom i specijalnom opremom, materijalnim sredstvima i resursima.

image