Rusija

Moskva: Saradnja u BRIKS-u je najvažniji pravac ruske spoljne politike

Sve je veći broj zemalja koje žele da uspostave određene oblike interakcije sa BRIKS-om i to jasno pokazuje da su principi na kojima funkcioniše to udruženje zaista bliski širokom spektru zemalja, zapravo svetskoj većini, izjavio je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov
Moskva: Saradnja u BRIKS-u je najvažniji pravac ruske spoljne politike© Per-Anders Pettersson/Getty Images

Saradnja u formatu BRIKS-a jedan je od glavnih vektora ruske spoljne politike na duži rok, izjavio je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov u intervjuu za TASS.

"Interakcija sa učesnicima asocijacije zadovoljava osnovne nacionalne interese naše zemlje i uklapa se u naš dosledan kurs ka formiranju pravednog multipolarnog svetskog poretka i stvaranju jednakih mogućnosti razvoja za sve države", kazao je Ušakov.

On je napomenuo da će Rusija, u okviru svog predsedavanja BRIKS-om 2024. godine, svoje napore usmeriti "na promovisanje čitavog spektra partnerske saradnje u okviru asocijacije u tri ključne oblasti – politici i bezbednosti, ekonomiji i finansijama, kulturnim i humanitarnim vezama.

Ušakov je naglasio da su zemlje BRIKS-a već pretekle Grupu sedam (G7) u nekim makroekonomskim pokazateljima.

"Po paritetu kupovne moći, BRIKS je već nadmašio G7: asocijacija čini 35,6 odsto globalnog BDP-a, dok G7 čini 30,3 odsto. A do 2028. godine situacija će se još više promeniti u korist BRIKS: 36,6 odsto naspram 27,8 odsto", ocenio je.

Prema njegovim rečima, za relativno kratak period postojanja, udruženje se brzo razvilo i transformisalo u opsežan višestepeni mehanizam interakcije o najširem spektru pitanja na globalnom dnevnom redu. 

"Želeo bih posebno da napomenem samit BRIKS-a u Ufi 2015. godine, nakon čega je najavljeno pokretanje prvih finansijskih institucija asocijacije - Nove razvojne banke i Kontingentnog fonda deviznih rezervi - sa ukupnim obimom finansijskih resursa od 200 milijardi dolara, što je jasno pokazalo rastući uticaj naših zemalja u globalnoj ekonomiji", istakao je Ušakov.

Širenje BRIKS-a

Ušakov je dodao da je sve veći broj zemalja koje žele da uspostave određene oblike interakcije sa BRIKS-om i da to jasno pokazuje da su principi na kojima funkcioniše to udruženje zaista bliski širokom spektru zemalja, zapravo svetskoj većini.

Kako je istakao, Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija, kao nove članice BRIKS-a, biće aktivno uključene u rad mehanizama ujedinjenja.

Pomoćnik predsednika Ruske Federacije je napomenuo da, uzimajući u obzir proširenje ruskog predsedavanja BRIKS-om, "ove godine postoji posebna misija: obezbediti nesmetanu registraciju u udruženju svih novih učesnika i istovremeno da se očuva i uveća sav razvoj i dostignuća akumulirana godinama.

"Da bismo to uradili, pre svega, fokusiraćemo se na organsku integraciju 'regruta' u arhitekturu mehanizama partnerstva, na njihovo upoznavanje sa 'kulturom BRIKS-a' koja se razvijala tokom 15 godina", ukazao je.

Prema njegovim rečima, zemlje BRIKS-a ne planiraju da izvode vojne vežbe niti da razvijaju vojno-tehničku saradnju.

"Naše udruženje nije imalo i nema vojnu ili vojno-tehničku komponentu saradnje. BRIKS ne planira da gradi tu vrstu interakcije, uključujući održavanje vojnih vežbi", rekao je Ušakov, koji je na čelu organizacionog komiteta ruskog predsedavanja BRIKS-om.

Istovremeno, on je skrenuo pažnju na činjenicu da je tokom ruskog predsedavanja BRIKS-om "predviđena zaista obimna agenda saradnje u oblasti politike i bezbednosti". 

Igre BRIKS-a nisu odgovor na sankcije Zapada

Igre BRIKS-a nisu odgovor na sankcije Zapada u sportu, već tradicionalni format saradnje, ukazao je Ušakov.

"Inicijativa za održavanje sportskih igara BRIKS-a nije odgovor na nezakonita i diskriminatorska ograničenja Zapada u oblasti sporta, već drugi format višestruke interakcije između država članica asocijacije u različitim oblastima. To nije jednokratna pojava, već tradicionalna stavka u programu predsedavanja svake zemlje od 2016. godine", napomenuo je.

On je podsetio da će se 2024. godine Igre BRIKS-a održati u Rusiji, u Kazanju.

Predsedavanje asocijacijom BRIKS Rusija je preuzela od 1. januara 2024. godine, trajaće do kraja godine i obuhvata više od 200 događaja koji imaju širok spektar tema. 

Glavni događaj predsedavanja biće samit šefova država BRIKS-a u oktobru 2024. godine u Kazanju. 

image