Rusija

Lavrov: Jačanje BRIKS-a je prioritet, Zapad da prestane da pumpa Ukrajinu oružjem

Govoreći o predstojećim izborima u Americi, šef ruske diplomatije je rekao da vladajuća elita SAD, bez obzira na partijsku pripadnost, posmatra Rusiju kao protivnika i pretnju
Lavrov: Jačanje BRIKS-a je prioritet, Zapad da prestane da pumpa Ukrajinu oružjem© Рамиль Ситдиков / РИА Новости

Jačanje potencijala i uloge BRIKS-a u svetskim poslovima je naš prioritet. U okviru asocijacije vrši se ravnopravna interakcija između zemalja koje predstavljaju različite ekonomske i političke sisteme, religije i makroregione, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za brazilski list "Globo".

"Međunarodni prestiž BRIKS-a stalno raste, a ulazak pet novih članica od 1. januara ove godine je dokaz za to. BRIKS je jedan od stubova multipolarnog sveta. U programu za 2024. planirano je više od 200 događaja. Omogućićemo integraciju novih učesnika u rad udruženja", kazao je Lavrov, odgovarajući na pitanje koliko je BRIKS važan za Rusiju u njenoj spoljnoj politici i u njenoj viziji globalne geopolitike.

Govoreći o Specijalnoj vojnoj operaciji i okončanju sukoba, Lavrov je kazao da su ciljevi SVO demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, otklanjanje pretnji bezbednosti Rusije koje dolaze sa njene teritorije.

"Ciljeve i zadatke SVO izneo je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin. Za održivo i pravedno rešenje ukrajinske krize, moraju se rešiti njeni osnovni uzroci. Zapad mora prestati da pumpa Ukrajinu oružjem, a Kijev mora da prestane da se bori", ukazao je šef ruske diplomatije.

Kako je dodao, Ukrajina mora da se vrati neutralnom, nesvrstanom i nenuklearnom statusu, kao i da poštuje prava i slobode građana, istaknuvši da je neophodno uzeti u obzir nove teritorijalne realnosti i situaciju "na terenu".

"Ni Kijev ni Zapad ne pokazuju političku volju da reše konflikt. Nemamo izbora, SVO će se nastaviti dok se ne ostvare njeni ciljevi", jasno je poručio Lavrov.

G20 prvobitno stvoren kao ekonomski format

Grupa G20 poslednjih godina bavi se dijalogom o reformi i restauraciji globalnih ekonomskih institucija, a pozitivna dinamika tog foruma je u velikoj meri posledica toga što zemlje sa tržištima u usponu pokazuju nezavisnost i insistiraju na pravednom razmatranju svojih interesa, kazao je Lavrov.

"G20 je prvobitno stvoren kao ekonomski format. Ta odluka je podstaknuta činjenicom da su se SAD 2008. godine suočile sa akutnom finansijskom krizom. Tada su najveće ekonomije mogle da razviju efikasna rešenja. Istovremeno je postalo jasno da se ne može osloniti na jedan centar ekonomske moći", napomenuo je.

On je dodao da deklaracija usvojena nakon samita u Delhiju 2023, postavlja prioritete zemalja u razvoju, a veliko dostignuće je bilo pristupanje G20 u Afričku uniju. 

Prema njegovim rečima, agenda brazilskog predsedavanja tom asocijacijom je u skladu sa ruskim planovima za BRIKS, gde Rusija predsedava 2024, a fokus na prevazilaženju izazova implementacije Ciljeva održivog razvoja je potpuno opravdan.

"Neophodno je razviti uravnotežena rešenja o energetskoj tranziciji, digitalnoj transformaciji, obnavljanju lanaca snabdevanja, pristupu energetskim resursima i hrani. Važno je da se zemlje G20 obavežu da neće koristiti ekonomiju kao oružje i da će se uzdržati od nelojalne konkurencije", ukazao je.

O izborima u Americi

Govoreći o predstojećim izborima u Americi, Lavrov je rekao da vladajuća elita SAD, bez obzira na partijsku pripadnost, posmatra Rusiju kao protivnika i pretnju.

"Tokom četiri godine u Beloj kući, bivši predsednik nije učinio ništa da poboljša rusko-američke odnose. Nemamo iluzija i ne očekujemo da će se antiruski kurs Sjedinjenih Država promeniti u dogledno vreme. Spremni smo da radimo sa svakim liderom kome američki narod veruje", napomenuo je.

Kako je istakao, Rusiji nije važna figura političara, već kakvu politiku on vodi u odnosu na Rusiju, kako je nedavno izjavio ruski predsednik u intervjuu američkom voditelju Takeru Karlsonu.

image
VV inauguration
banner