Rusija

Putin otkrio zašto SVO nije počela ranije

Rusija je i danas spremna na dijalog, ukazao je lider Rusije
Putin otkrio zašto SVO nije počela ranijeGetty © Brendan Hoffman

Rusija je računala na poštenje svojih partnera, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin odgovarajući na pitanje zašto Specijalna vojna operacija nije počela ranije.

"Verovali smo da će sve države garanti mirovnih sporazuma u Minsku ispuniti svoja obećanja. Tek kasnije smo saznali kako zaista stoje stvari i da ne planiraju. Mi smo se sve vreme trudili da realizujemo dogovoreno", rekao je Putin u intervjuu Rusiji 24.

Dok se Putin, kako je rekao, spremao da ubedi ljude u Donbasu da ispune tačke sporazuma, druga strana se nije ni spremala da radi na svom delu, naglasio je.

Rusija je pravo stanje stvari saznala tek kasnije, kada su bivša kancelarka Nemačke Angela Merkel i bivši predsednik Francuske Fransoa Oland priznali da nisu ni nameravali da ispune Minske sporazume, rekao je Putin.

Nakon toga su se stanovnici Donbasa obratili za pomoć Rusiji kao državi garantu i Moskva je tek tada sa mirnih instrumenta prešla na one vojnog karaktera, rekao je Putin. 

Međutim, i tu nije bio kraj, jer je Moskva i tada pokušala da se vrati dijalogu. Vođeni su pregovori u Istanbulu 2022. godine, i borbe u Ukrajini su mogle da prestanu pre godinu i po da se Zapad nije umešao, izjavio je ruski lider.

"Ne znam da li sada žele pregovore. Ali samo nek izvole, mi smo spremni na dijalog", poručio je Putin.

image