Svet

Glavni pregovarač Kijeva: Sukob Rusije i Ukrajine mogao je da se završi u proleće 2022.

Britanski premijer Boris Džonson je stigao u Kijev tokom razgovora i poručio ukrajinskim vlastima da nastave da se bore i da ne potpisuju nikakve sporazume sa Moskvom
Glavni pregovarač Kijeva: Sukob Rusije i Ukrajine mogao je da se završi u proleće 2022.www.globallookpress.com © Hennadii Minchenko

Rusija je bila spremna da zaustavi borbe da je Ukrajina pristala da ostane neutralna, ali Zapad je savetovao Kijev da nastavi, priznao je šef parlamentarne frakcije predsednika Vladimira Zelenskog – i glavni pregovarač na pregovorima u Istanbulu – David Arahamia.

On je naveo da je Moskva ponudila Kijevu mirovni sporazum u martu 2022. godine, ali ukrajinska strana nije verovala Rusiji.

"Cilj Rusije je bio da izvrši pritisak na nas kako bismo prihvatili neutralnost. To je za njih bilo glavno: bili su spremni da prekinu rat ako prihvatimo neutralnost, kao što je to nekada učinila Finska. I mi bismo se obavezali da nećemo u NATO", rekao je Arahamia.

Prema njegovim rečima, britanski premijer Boris Džonson je stigao u Kijev tokom razgovora i poručio ukrajinskim vlastima da nastave da se bore i da ne potpisuju nikakve sporazume sa Moskvom.

Uloga Džonsona u neuspehu mirovnih pregovora u Istanbulu otkrivena je u maju 2022. godine. Međutim, ni britanski političar, ni američka vlada nikada nisu zvanično priznali da su pritiskali Kijev da odustane od nacrta sporazuma, koji je sam Arahamia potpisao sa Rusima. Osim toga, Kijev takođe nikada nije zvanično komentarisao ovo pitanje – do ovog momenta.

Ranije ove godine, ruski predsednik Vladimir Putin otkrio je afričkim liderima da su Moskva i Kijev potpisali nacrt sporazuma "o trajnoj neutralnosti i bezbednosnim garancijama za Ukrajinu" na razgovorima čiji je domaćin bila Turska.  

Čim je Rusija povukla trupe iz okoline Kijeva, kao gest dobre volje, Ukrajina je odustala od dogovora, rekao je Putin.

Zapadne vlade i mediji su povlačenje Rusije predstavili kao neku vrstu ukrajinske vojne pobede i počeli su da šalju teško naoružanje i opremu vladi Zelenskog, podstičući sukob.

image
VV inauguration
banner