Svet

Maduro: Venecuela uskoro ulazi u BRIKS

Rusija pobeđuje u sukobu koji su pokrenule SAD i NATO, a ruski predsednik Vladimir Putin u potpunosti kontroliše trenutnu situaciju, ocenio je lider Venecuele
Maduro: Venecuela uskoro ulazi u BRIKS© Tanjug/AP Photo/Ariana Cubillos

Venecuela će se pridružiti BRIKS-u u bliskoj budućnosti, ponovio je predsednik te zemlje Nikolas Maduro.

Maduro je istakao da se "stari kolonijalni svet sa ratovima, intervencijama, genocidom i kompleksom superiornosti" zamenjuje "novim svetom sa BRIKS-om, ovaj svet već postoji i nepovratan je".

Maduro je ranije rekao da se nada da će njegova zemlja postati stalna članica BRIKS-a na samitu u Kazanu, u Rusiji, u oktobru 2024. Takođe je ocenio da je odluka novog argentinskog predsednika Havijera Mileija da povuče zemlju iz BRIKS-a "budalasta" i protivna interesima Argentine.

BRIKS je formiran 2009. i čini ga grupa najvećih ekonomija u razvoju: Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Na samitu u Johanesburgu prošle godine, u grupu su primljeni Egipat, Etiopija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija. Argentina je pozvana da se pridruži ali je nova vlada to odbila.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov danas je stigao u Venecuelu gde će, kako javljaju ruski mediji, Maduru preneti "važnu poruku" od ruskog predsednika Vladimira Putina.

Rusija pobeđuje u sukobu koji su pokrenule SAD i NATO 

Maduro je opisao ukrajinski sukob kao "nemoralan rat" koji su Vašington i njegovi saveznici pokrenuli protiv Moskve.

"U Ukrajini su izvršili državni udar da bi pozicionirali rat protiv Rusije, a ceo taj scenario je osmislio Zapad. Međutim, Moskva se oduprela pritisku Zapada i danas pobeđuje na bojnom polju, pobeđuje sve zapadne zemlje", naglasio je Maduro.

Maduro je izrazio uverenje da ruski predsednik Vladimir Putin "u potpunosti kontroliše trenutnu situaciju, koji je nedavno ponovio da Ukrajina jednostavno nije dobila dozvolu za početak mirovnih pregovora".

"Rat SAD i NATO-a protiv Rusije u Ukrajini postao je nepodnošljiv za SAD", naglasio je, i istakao da je Rusija postala ekonomski jača.

image