Rusija

Ukrajinski teroristi pokušali da zatruju hranu za vojnike i civile

Osim toga, teroristi su prikupljali podatke o društvenim objektima, transportu i drugoj kritičnoj infrastrukturi u Sankt Peterburgu i Lenjingradskoj oblasti u cilju dalje pripreme terorističkih napada
Ukrajinski teroristi pokušali da zatruju hranu za vojnike i civile

Pripadnici Ruskog dobrovoljačkog korpusa privedeni su u Sankt Peterburgu, nakon što su planirali da pošalju tovar zatrovane humanitarne pomoći u zonu Specijalne vojne operacije, saopštio Centar za odnose sa javnošću Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB).

"Uhapšena su četiri stanovnika grada, pristalice desničarske radikalne ideologije, koji su, po uputstvima nadređenih iz Ruskog dobrovoljačkog korpusa i ukrajinske vojne obaveštajne službe, nameravali da otruju prehrambene proizvode namenjene za slanje kao humanitarnu pomoć ruskim vojnicima i stanovnicima novih regiona", navodi se u saopštenju.

Osim toga, prikupljali su podatke o društvenim objektima, transportu i drugoj kritičnoj infrastrukturi u Sankt Peterburgu i Lenjingradskoj oblasti u cilju dalje pripreme terorističkih napada.

Naime, Ruski dobrovoljački korpus je preuzeo odgovornost za napade na graničare i sabotaže u Brjanskoj i Belgorodskoj oblasti, a 16. novembra Drugi zapadni okružni vojni sud ga je proglasio terorističkom organizacijom.

"Ruski dobrovoljački korupus" je u Rusiji označen kao teroristička organizacija, i protiv njih je otvorena istraga zasnovana na elementima zločina predviđenih u 2. delu člana 205.5 Krivičnog zakona Ruske Federacije "Učešće u aktivnostima terorističke organizacije".

image