Rusija

Nariškin: CIA razmatra stvaranje ruske vlade u egzilu

Kako je saopštio šef ruskih obaveštajaca, cilj SAD je da destabilizuju situaciju u Rusiji uoči predsedničkih izbora sledeće godine
Nariškin: CIA razmatra stvaranje ruske vlade u egziluwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Američke vlasti navodno žele da podrže formiranje nove ruske vlade koja bi delovala van zemlje, tvrdi Sergej Nariškin, šef ruske Službe spoljne bezbednosti (SVR).

Visoki obaveštajni zvaničnik pomenuo je ovaj plan CIA u četvrtak u Minsku, tokom sastanka sa kolegama iz bivših sovjetskih država, nazivajući čitav plan "apsurdnim".

"CIA razmatra projekat stvaranja virtuelne, navodno legitimne države van Ruske Federacije, takozvane 'Ruske republike', na čijem čelu bi se našla takozvana privremena administracija," objasnio je Nariškin.

Cilj SAD je da destabilizuju situaciju u Rusiji uoči predsedničkih izbora sledeće godine, rekao je Nariškin. Opozicione snage, koje deluju van Rusije, takođe će pokušati da "stvore mrežu antivladinih ćelija unutar Rusije", dodao je šef obaveštajne službe.

Vašington je ranije pružao podršku antivladinim snagama širom sveta. Skorašnji primeri su naoružane grupe navodnih "umerenih pobunjenika" u Siriji, kao i primer Huana Gvaida, samoproglašenog "predsednika Venecuele", koji nije uspeo da izvede planirani državni udar.

Nariškin nije precizirao za koje ličnosti iz ruske opozicije se očekuje da će raditi prema planu CIA. Neki se već ponašaju na takav način, pre svega članovi "Foruma slobodne Rusije", koji je 2016. formirao šahista Gari Kasparov.

Operacija održava skupove dva puta godišnje u Litvaniji, gde je objavila spisak Rusa za koje se tvrdi da su "saučesnici" predsednika Vladimira Putina, optužujući ih za "nezakonito preuzimanje vlasti" i preteći im "budućim krivičnim gonjenjem."

Međutim, "Forum slobodne Rusije" pati od unutrašnjih podela. Redovni učesnik ovog foruma, londonski biznismen Jevgenij Čičvarkin se 2021. požalio se da organizatori foruma otvaraju vrata svakoj osobi koja se suprotstavlja Putinu i da je rezultat toga široka "rasprostranjenost političkih prevaranta, nasilnika i stvarnih šizoida" u organizaciji.

U novembru je forum navodno prikupio oko 50.000 evra za grupe ruskih državljana, koje se bore protiv ruskih snaga "u ime Ukrajine".

Forum je stao i iza napada na rusku oblast Belgorod, u kome su koristili oklopna vozila i oružje zapadne proizvodnje.

Tu je i "Legija slobode Rusije" i "Ruski dobrovoljački korpus (RDK)", grupe koje u svojim redovima imaju otvorene neonaciste.

image