Svet

Ukrajinski diverzanti upali u Belgorod: Rusi uveli kontraterorističke mere

Cilj napada bio je, kako tvrdi guverner regiona Vjačeslav Gladkov, da se ublaže političke posledice pada uporišta Artjomovsk u Donbasu, poznatog kao Bahmut, koji su nedavno, nakon višemesečnih krvavih borbi, potpuno zauzele ruske snage
Ukrajinski diverzanti upali u Belgorod: Rusi uveli kontraterorističke merewww.globallookpress.com © Ashley Chan/Keystone Press Agency

Ukrajinska diverzantska grupa upala je u rusku pograničnu oblast Belgorod, a moskovska vojska i agencije za sprovođenje zakona pokušavaju da odbiju napad, potvrdio je sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov.

Cilj napada bio je, kako on tvrdi, da se ublaže političke posledice pada uporišta Artjomovsk u Donbasu, poznatog kao Bahmut, koji su tokom vikenda, nakon višemesečnih krvavih borbi, potpuno zauzele ruske snage.

Peskov je dodao da ruska vojska, Nacionalna garda, agenti granične patrole i Federalna služba bezbednosti (FSB) "preduzimaju sve neophodne mere da unište neprijatelja".

Guverner regiona Vjačeslav Gladkov, pojašnjava da je u Belgorodskoj oblasti uveden režim kontraterorističkih mera, što podrazumeva niz postupaka, od legitimisanja pojedinaca, pa sve do obustavedelatnosti opasnih industrija i organizacija koje koriste eksplozivne, radioaktivne, hemijski i biološki opasne materije. 

Kontraterorističke mere na snazi su dok se teroristički napadi ne zaustave i ne eliminiše se opasnost po stanovnike, njihovu imovinu i interese.

O svemu je obavešten i Vladimir Putin.

"Ministarstvo odbrane, FSB i granična služba su izvestili predsednika Ruske Federacije odnosno vrhovnog komandanta o pokušaju proboja ukrajinske diverzantske grupe u Belgorodsku oblast. U toku je rad na njihovom istiskivanju sa ruske teritorije i uništavanju ove diverzantske grupe. Na licu mesta ima dovoljno snaga i sredstava", rekao je Peskov.

Ruska vojska je napravila zamku za ukrajinske diverzante u Belgorodskoj oblasti i dozvolila im da odu u Grajvoronski okrug kako bi ih tamo eliminisala, rekao je izvor RT na ruskom jeziku.

Prema rečima guvernera te oblasti, u Grejvoronu je povređeno osam osoba.

PVO sistem je, kako on svedoči, oborio i bespilotnu letelicu.

"Prema preliminarnim podacima, nema žrtava. Posledice na terenu razjašnjavaju operativne službe", napisao je on na svom Telegram kanalu.

"Nema talaca, nije najavljena evakuacija, sami meštani odlučuju da odu. Operacija je pod kontrolom", rekao je izvor.

Podaci o pozivima i porukama sa informacijama o evakuaciji stanovnika grada Belgoroda su lažni, saopštila je i regionalna Glavna uprava Ministarstva za vanredne situacije .

"Glavna uprava Ministarstva za vanredne situacije Rusije za Belgorodsku oblast ne zove stanovnike Belgoroda i ne šalje poruke o evakuaciji. Evakuacija nije najavljena i ne sprovodi se", navodi se.

Gladkov, međutim, navodi da je većina stanovništva pograničnih sela i okružnog centra Grajvoronskog okruga, napustila tu teritoriju.

U međuvremenu, portparol ukrajinske Uprave za obaveštajne poslove Andrej Jusov potvrdio je upad lokalnim medijima, ali je insistirao da operaciju izvode isključivo ruski građani koji se bore na strani Kijeva – odnosno takozvana Legija "Sloboda Rusije" i ruski dobrovoljački korpus (RDK).

On tvrdi da je cilj napada da se teritorija "oslobodi" od Moskve i ukrajinski civili zaštite stvaranjem "bezbednosne trake".

Jutros je grad Grejvoron nekoliko sati bio meta minobacačke vatre iz Ukrajine. Stanovnicima Belgorodske oblasti poslate su lažne poruke o evakuaciji grada Šebekina. Prema rečima Gladkova, reč je bila o masovnom informacionom napadu koji ima za cilj da izazove paniku među civilnim stanovništvom.

Napad na oblast Belgorod usledio je nakon sličnog napada na brjansku oblast u Rusiji početkom marta.

Odgovornost za operaciju u kojoj su poginula dva ruska civila, a ranjen jedan dečak, preuzeo je Ruski dobrovoljački korpus. 

Dok su zvaničnici u Kijevu negirali da su oni organizovali operaciju, sami članovi RDK su izjavili da su ukrajinske vlasti "potpisale", odnosno dale odobrenje za napad.

image
VV inauguration
banner