Rusija

Putin odlikovao sedam Ruskinja titulom "Majka heroina"

Ova titula se u Ruskoj Federaciji dodeljuje majkama koje su rodile i podigle 10 ili više dece
Putin odlikovao sedam Ruskinja titulom "Majka heroina"None © Tanjug/Alexander Shćerbak, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin odlikovao je sedam Ruskinja titulom "Majka heroina", dan pre ruskog praznika Dana majki, objavljeno je na zvaničnom internet portalu pravnih informacija.

Titula se dodeljuje majkama-državljankama Ruske Federacije koje su rodile i podigle desetoro ili više dece.

"Za velike zasluge u jačanju institucije porodice, povećanju značaja materinstva i vaspitanja dece, dodeljuje se titula 'Majka heroina' Anđeli Ahmatovoj iz Kabardino-Balkarske Republike, Ljudmili Nikolajevnoj iz Republike Burjatija, Eleni Anatoljevnoj iz Altajskog kraja, Eleni Genadjevnoj iz Orenburške oblasti, Galini Nikolajevnoj iz Volgogradske oblasti, Tatjani Sergejevnoj iz Moskovske oblasti, Irini Borisovnoj iz Peterburga", navodi se u ukazu.

U sovjetsko vreme je postojala počasna titula "Majka heroina" a Putin je u avgustu ove godine potpisao dekret kojim je ova titula ponovo ustanovljena. Majkama se dodeljuje jednokratna pomoć u iznosu od milion rubalja(oko 16 hiljada evra). 

Podsećamo, predsednik Putin juče je razgovarao sa majkama čiji sinovi učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji, rekavši da su svi oni heroji nacije.

image