Rusija

Kremlj: Ruski narod ne zaboravlja početak NATO bombardovanja Jugoslavije

Portparol Kremlja je rekao da teroristički napad u moskovskom tržnom centru, bombardovanje Beograda i zločini u beloruskom Hatinju u vreme Drugog svetskog rata imaju istu emocionalnu težinu i da Rusija te tragedije neće zaboraviti
Kremlj: Ruski narod ne zaboravlja početak NATO bombardovanja Jugoslavije© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Rusi ne zaboravljaju 24. mart 1999. godine, početak bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Upitan šta povezuje 22. mart kada se desio teroristički napad na tržni centar u Moskvi, 22. mart 1943. godine, kada se desio zločin u beloruskom Hatinju i 24. mart 1999. godine kada je počelo bombardovanje Jugoslavije, Peskov kaže: "U najmanju ruku emocije. Ruski narod će se uvek sećati tih tragedija."

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas u Kremlju dobija informacije od svih službi koje rade na slučaju terorističkog napada u "Krokus siti holu", a nešto kasnije imaće sastanak sa predstavnicima bezbednosnih struktura, sociolozima i rukovodstvom Moskve i Podmoskovja o merama koje treba preuzeti posle tog događaja.

Peskov nije želeo da otkriva detalje istrage koja se vodi o terorističkom napadu niti podatke o još sedmoro ljudi privedenih zbog umešanosti u teroristički napad.

Na pitanje da li su zapadne države ponudile pomoć Moskvi posle terorističkog napada, Peskov kaže da ruske strukture izlaze na kraj sa problemom, a da je mnogo lidera stranih država razgovaralo sa Putinom i da su, zajedno sa ruskim predsednikom, istakli nameru da pojačaju borbu protiv terorizma.

Što se tiče rasprave o uvođenju smrtne kazne u Rusiji, Peskov je naveo da Kremlj ne učestvuje u takvim diskusijama i nije davao dodatne komentare.

Nije rekao ni da li su SAD predale ruskoj strani obaveštajne podatke, s obzirom da su pre terorističkog napada na njega upozoravale. "Takve informacije se ne daju Kremlju, već specijalnim službama. To je osetljiva informacija koja ne bi smela da se deli", rekao je Peskov.

Kremlj se oslanja na ruske istražne organe koji se bave ovim slučajem, rekao je Peskov i odbio da prokomentariše "tok istrage", odnosno to što je ISIS preuzeo odgovornost za napad.

Ovaj slučaj je pokazao da ni jedna država nije imuna na terorizam i da je u borbi protiv njega potrebna međunarodna saradnja, koja se trenutno ni u kojoj meri ne ostvaruje zbog maksimalnog zaoštravanja odnosa, rekao je Peskov.

image