Rusija

MSP Rusije razmatra uklanjanje talibana sa liste terorističkih organizacija

Predstavnicima vlasti Kabula biće pozvani na forum "Rusija – islamski svet: KazanForum", koji će se održati u maju ove godine u Kazanju
MSP Rusije razmatra uklanjanje talibana sa liste terorističkih organizacijaGetty © Nava Jamshidi

Pitanje oduzimanja statusa terorističke organizacije avganistanskim talibanima se razrađuje, a konačnu odluku doneće najviše političko rukovodstvo zemlje, rečeno je za "RIA Novosti" u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

"Što se tiče uklanjanja statusa terorističke organizacije talibanskom pokretu, to pitanje razmatraju rusko Ministarstvo spoljnih poslova, rusko Ministarstvo pravde i drugi relevantni resori. Konačnu odluku će doneti najviše rukovodstvo zemlje", naveli su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je specijalni predstavnik ruskog predsednika za Avganistan Zamir Kabulov već najavio poziv predstavnicima vlasti Kabula na forum "Rusija – islamski svet: KazanForum", koji će se održati u maju ove godine u Kazanju.

Talibani su stavljeni na listu terorističkih organizacija u Rusiji odlukom Vrhovnog suda Ruske Federacije od 14. februara 2003. godine. Ta odluka je stupila na snagu 3. aprila iste godine.

image
VV inauguration
banner