Rusija

Zaporožje ostaje pod kontrolom Rusije

Zvaničnici Energodara poručili da mediji šire lažne vesti
Zaporožje ostaje pod kontrolom RusijeGetty © Carl Court / Staff

Nuklearna elektrana Zaporožje ostaje pod ruskom kontrolom, saopštili su zvaničnici grada Energodara, gde se elektrana nalazi.

"Mediji aktivno šire lažne vesti da Rusija, navodno, planira da se povuče iz Energodara i napusti Zaporošku nuklearku. Ova informacija nije tačna", saopštila je administracija na svom Telegram kanalu.

Kao dokaz, naveli su izjavu o planovima za stvaranje rezervnog izvora napajanja za Zaporošku NE. Prošle nedelje počeli su radovi na prebacivanju dva agregata na režim toplog isključenja za grejanje meštana Energodara.

Kako je planirano, u toku je transfer osoblja pod nadležnošću ruske operativne organizacije, zaposleni izdaju pasoše za ruske državljane.

"Osoblje dobija platne kartice i shodno tome, platu koja je veća nego u prethodnim ugovorima sa NAEK-om (ukrajinski Energoatom)", navodi se u saopštenju.

Zaporoška NE je najveća u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Kako su istakli u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, ona se od marta nalazi pod ruskom zaštitom kako bi se izbeglo curenje nuklearnih i radioaktivnih supstanci.

Kako dodaju u ministarstvu, ukrajinske trupe redovno granatiraju i stanicu i susedni grad Energodar.

Ranije je Savet guvernera IAEA usvojio rezoluciju kojom se Rusija poziva da napusti Zaporošku nuklearnu elektranu i odustane od "neosnovanih zahteva da bude u njihovom vlasništvu".

Dokument su odobrile 24 od 35 zemalja, dok su protiv glasale Rusija i Kina.

Kako je izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, pristupi Saveta guvernera nisu realni. Šef komiteta Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki je zauzvrat nazvao rezoluciju neizvodljivom, pošto se nuklearna elektrana nalazi na teritoriji Rusije i već je postala deo njenog energetskog sistema.

image